Geen 23 miljoen, wel 3,5 miljoen euro afkoopboete in Kazachgate

Geen 23 miljoen, wel 3,5 miljoen euro afkoopboete in Kazachgate

Patokh Chodiev Foto: blg

Tot op heden werd aangenomen dat Patokh Chodiev en zijn twee zakenpartners in juni 2011 hun gerechtelijke problemen afkochten voor 22 of 23 miljoen euro. Maar uit de tekst van de geheime schikking blijkt nu dat ze elk slechts 522.500 euro betaalden. In totaal waren er zeven verdachten in de zaak. Samen leverden ze de Belgische overheid dus 3,5 miljoen euro op. Daarbovenop kwamen nog eens 251.000 euro gerechtskosten.

De verwarring over de miljoenen is allicht ontstaan omdat de zeven verdachten enkele jaren voor ze de schikking afsloten ook bijna 23 miljoen euro aan ontdoken belastingen terugbetaalden aan de fiscus. In totaal betaalden Chodiev en co. dus 26,5 miljoen euro aan de Belgische staat. Maar slechts 3,5 miljoen daarvan kan worden beschouwd als straf.

LEES OOK (+). En plots duikt een mysterieuze orde op in Kazachgate: oeroud en uiterst invloedrijk.

De zogenaamde Kazachgate-affaire beroert al langer de gemoederen in de Wetstraat. Oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) zou bij verschillende ministers gelobbyd hebben om de afkoopwet sneller goedgekeurd te krijgen. De Kazachse zakenman Patokh Chodiev maakte van die afkoopwet gebruik om een schikking te treffen over ontdoken belastingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees