40% van de Belgen vindt seks zonder toestemming aanvaardbaar

© shutterstock

© shutterstock

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

4 op de 10 Belgen vindt dat seks zonder toestemming in bepaalde situaties moet kunnen. 18% vindt dat het aanvaardbaar is “onder invloed van drank en drugs”. 15 procent heeft er dan weer geen probleem mee als het slachtoffer uitdagende kledij draagt en 14 procent vindt verkrachting normaal wanneer het slachtoffer zich niet uitdrukkelijk verweert of niet duidelijk “nee” zegt.

Ruben Van Lent, ehu

Dat zijn maar enkele van de ontluisterende resultaten van de meest recente Eurobarometer. In opdracht van de Europese Commissie gebeurden er 27.818 interviews in alle Europese landen over de standpunten tegenover huiselijk geweld en seksueel geweld. 1.029 van die interviews vonden plaats in België. Belgen scoren telkens slechter dan het Europese gemiddelde.

“De resultaten zijn inderdaad opvallend”, reageert Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Die tolerantie tegenover seksueel geweld komt volgens mij vooral omdat er in het verleden relatief weinig aandacht naar deze problematiek ging in België. Er zijn bij ons nog maar weinig campagnes gevoerd, zoals in Nederland, die potentiële daders erop wijzen dat verkrachting niet oké is. De campagnes rond verkrachting zijn eerder op slachtoffers gericht dan op daders.”

Wat ook blijkt uit de cijfers: er zijn telkens meer vrouwen dan mannen akkoord met de stelling dat verkrachting kan onder invloed of wanneer het slachtoffer uitdagende kledij draagt. “Het bewijs dat de zogenaamde verkrachtingsmythes nog springlevend zijn”, zegt Stevens.

België scoort slecht

Op de vraag in welke situaties seksuele betrekkingen zonder toestemming aanvaardbaar zouden zijn, zijn de resultaten opmerkelijk. Het percentage voor België ligt voor elk voorstel boven het Europese gemiddelde, zo is in de grafiek hieronder te zien. Die geeft aan hoeveel procent van de Belgische ondervraagden elk van de voorgestelde situaties aanvinkte.

Amper 57% van de ondervraagde Belgen vinkt geen van alle voorgestelde situaties aan. Het Europese gemiddelde ligt op 68%, meer dan 10 procentpunten hoger.

Slechts 7 Europese landen scoren slechter dan België op deze vraag. Zweden voert de top aan: 93% van de ondervraagde Zweden vindt dat seks zonder toestemming in geen van de aangehaalde gevallen aanvaardbaar is. Spanje scoort opvallend goed met een tweede plaats en ook onze noorderburen vinden we binnen de top vijf terug.

Vreemde vraagstelling

Een kanttekening die sommigen maken, is dat de vraagstelling in het onderzoek nogal vreemd is. De vraag waar het om draait, luidt als volgt: “Sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde situaties kan gerechtvaardigd worden. Denkt u dat dit op de onderstaande omstandigheden van toepassing is?”

Als de ‘dit’ in de laatste zin door de respondenten werd geïnterpreteerd als aanvaardbare geslachtsgemeenschap zonder toestemming, is de interpretatie van de cijfers correct. Maar dachten bepaalde respondenten dat gepeild werd naar de redenen van sommigen om te vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming gerechtvaardigd kan worden? Dan is het heel wat moeilijker om een conclusie uit de cijfers te trekken.

Victim blaming

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) en de Vrouwenraad hebben intussen gereageerd op de onthutsende cijfers. Sleurs heeft het over het fenomeen victim blaming, waarbij het slachtoffer steeds vaker mee verantwoordelijk wordt geacht. Voorzitster van de vrouwenraad Magda De Meyer haalt aan dat het idee idee dat vrouwen onderdanig zijn aan mannen, nog steeds sterk is ingebakken in onze maatschappij.

Familiaal geweld

Naast de trieste cijfers uit dit Europese onderzoek raakte eerder deze week al bekend dat familiaal geweld een groot probleem vormt in ons land. Maar liefst 1 gezin op de 7 krijgt in België te maken met familiaal geweld, meldde de Beweging tegen Geweld van de vzw Zijn. De vzw lanceerde daarom een confronterende campagne #KIJKNIETWEG.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie