Turkse president houdt vast aan herinvoering doodstraf

Turkse president houdt vast aan herinvoering doodstraf

Foto: AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag herhaald dat hij de herinvoering van de doodstraf zal bekrachtigen, als het Turkse parlement daarvoor stemt. De Europese Unie waarschuwde eerder al dat de maatregel niet verenigbaar is met een toetreding tot de EU.

Na de mislukte couppoging van 15 juli gewaagde Erdogan al van een mogelijke herinvoering van de doodstraf, wat Europese verontwaardiging uitlokte. De doodstraf was afgeschaft in 2004, naar aanleiding van de kandidatuur van Ankara voor toetreding tot de EU. Erdogan verklaarde vrijdag nu dat indien het parlement voor de herinvoering van de doodstraf stemt, hij die beslissing zal bekrachtigen.

De betrekkingen tussen de EU en Ankara zijn gespannen sinds de couppoging. Brussel bekritiseert de omvang van de repressie door de Turkse autoriteiten tegen de vermoede coupplegers. In die context keurden de Europarlementsleden een resolutie goed die de onderhandelingen over de toetreding Turkije tijdelijk zou bevriezen, tot Erdogan een einde maakt aan zijn “disproportionele” repressie. De Europarlementsleden waarschuwden ook dat de herinvoering van de doodstraf in Turkije zou leiden tot een officiële opschorting van het toetredingsproces.

Ankara verwerpt die resolutie. Erdogan dreigde er vrijdag ook mee de grenzen van Turkije open te stellen, en zo de vluchtelingen door te laten die naar Europa willen.

Corrigeer

MEER NIEUWS