Nieuwe BOB-campagne gestart: “Nul op, bedankt Bob”

© Photo News

“Nul op, bedankt Bob.” Dat is het motto van de nieuwste BOB-campagne die het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) vrijdag heeft gelanceerd, in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), zijn federale collega François Bellot (MR) en Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). Bedoeling is om feestvierders er in het licht van de eindejaarsfeesten opnieuw attent op te maken dat rijden en drinken niet samengaan.

De wintercampagne van BOB gaat vandaag/vrijdag van start, en loopt nog tot 31 januari. Tijdens die periode mogen bestuurders zich verwachten aan regelmatige onaangekondigde alcoholcontroles. Daarnaast komt er opnieuw een speciaal “weekend zonder alcohol” van 13 tot 16 januari, waarin over het hele land uitgebreid gecontroleerd wordt.

Volgens minister Weyts heeft BOB, die dit jaar zijn 21ste verjaardag viert, zijn positieve effect op de verkeersveiligheid al meer dan bewezen. “Er is echt een BOB-generatie: mensen jonger dan 40 zijn er van doordrongen dat drinken en rijden niet samengaan”, aldus Weyts, die er wel op wees dat er desondanks jaarlijks in Vlaanderen nog 120 doden vallen bij alcoholgerelateerde verkeersongevallen. “Motivatie genoeg dus om door te gaan”, klonk het.

Minister Bellot sloot zich daarbij aan. “Gemiddeld rijdt vandaag 2,67 procent van de bestuurders onder invloed van alcohol. Dat is beter dan vroeger, maar het moet natuurlijk naar 0 procent.”

De minister wil daarom ook strenger optreden op het vlak van beleid. Zo herhaalde hij zijn voornemen om rechters te verplichten een alcoholslot als straf op te leggen voor bestuurders met 0,8 promille of meer in het bloed, en is hij ook van plan om de toegestane limiet voor onervaren bestuurders (nog geen drie jaar in het bezit van een rijbewijs) te verlagen van 0,5 naar 0,3 promille.

De nieuwste BOB-campagne houdt vast aan de bekende recepten: BOB blijft een geheelonthouder, en ook de BOB-sleutelhanger en de BOB-blaasmachine op grote evenementen zoals kerstmarkten, komen terug. Wel nieuw is de wekelijkse “BOB van de week-wedstrijd”, waarbij elke week vier BOBs een overnachting in een hotel naar keuze winnen. Deelnemers kunnen hun favoriete BOB nomineren via bedanktbob.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen