Lefevere boos

"Eind volgend jaar 100 wielrenners op straat door nieuwe regel"

"Eind volgend jaar 100 wielrenners op straat door nieuwe regel"

Foto: Belga

Als het van de grote organisatoren ASO, RCS en Flanders Classics alleen afhangt, starten er volgend jaar acht renners in plaats van negen in de grote ronden. In klassiekers als Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen zakt het aantal van acht naar zeven per ploeg.

De grootste organisatoren namen uit veiligheidsoverwegingen dat standpunt gisteren in tijdens de vergadering van de Internationale Vereniging van Organisatoren (AIOCC). Het peloton wordt in de belangrijkste wedstrijden met maximaal 25 renners gereduceerd. De organisatoren hopen twee vliegen in één klap te slaan: minder ploegmaten betekent ook minder controle en meer spankracht. Tourbaas Christian Prudhomme haalt dus zijn slag thuis, maar dat is tegen de zin van een hele rist ploegen.

“Ik ben categorisch tegen”, stelde manager ­Patrick Lefevere (Etixx-Quick Step). “Niemand is geraadpleegd, ploegen noch rennersvakbond. Dat ze beginnen met veiliger straten op te zoeken in plaats van oude karrenwegen. En niet zoals in de Ronde van Zwitserland een finish leggen vijftig meter na een haakse bocht. Of is dat misschien veilig? Waarom zouden we in 2018 nog dertig renners per ploeg nemen? Dan kan je verder met vijf renners minder per ploeg. Dan staan er eind 2017 honderd renners extra op straat. Plus vijfentwintig verzorgers, want die heb je dan ook niet meer nodig.”

De koersdirecteur van de Ronde van Vlaanderen, Wim Van Herreweghe, ziet het anders. “Hét achterliggende motief blijft de veiligheid van de renners. Dat moet iedereen beroeren: organisatoren, renners, ploegen en publiek. Eén renner minder per team laat anderzijds ook de ploegen toe op meerdere fronten te rijden. Zo gaan ze misschien iets sneller nationaal interessante wedstrijden erbij nemen. Let wel: dit is een statement van de organisatoren omtrent veiligheid dat in december aan de Internationale Wielerunie (UCI) wordt voorgelegd.”

Al was het communiqué van de drie grote organisatoren wel duidelijk: deze regel gaat in 2017 in voor onze wedstrijden. We gaan het aantal ploegen dat we aannemen niet veranderen.”

De voorzitter van Kuurne-Brussel-Kuurne, Geert Penez, hoorde het in Keulen donderen. “Ik was nochtans in Parijs aanwezig. Dit is een wens van de grote organisatoren. In het technisch reglement kan een organisator bepalen hoeveel renners per team starten. Dat is voor eendagswedstrijden bepaald op minimaal vijf en maximaal acht. Onze wedstrijd wordt eind februari gereden. Ik ben bezig met acht renners per ploeg te aanvaarden. Zoals het UCI-reglement op vandaag bepaalt.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.