Gent herdenkt Luc De Vos: 'Luc was bang van ons, wij van hem'

Gent herdenkt Luc De Vos: 'Luc was bang van ons, wij van hem'

Foto: archief/Leo De Bock

Gent - Gent herdenkt zondag met Zondag Vosdag de Gorki-zanger Luc De Vos, die twee jaar geleden plots overleed. Kenji Minogue is een van de groepen die De Vos huldigt vandaag. "Ons favoriete Gorki-nummer? Tanja, de laatste kans die moet je mij nog geven."

Dit jaar wordt zondag 27 november in Gent omgedoopt tot Zondag Vosdag. Zanger en gitarist van Gorki Luc De Vos stierf twee jaar terug op zaterdag 29 november. Daarom werd vorig jaar in de Vooruit een memorial georganiseerd zoals Vos het zelf gewild had: Lachen, dansen, literatuur, een optreden meepikken en vooral lekker eten.

Eerder lieten de organisatoren al weten dat Zondag Vosdag een jaarlijks festival zal zijn en dat de opzet groeit. Er zijn zes podia op drie verschillende locaties rond De Kouter: De Handelsbeurs, De Vlaamse Opera en boekenwinkel het Paard van Troje.

Kenji Minogue, aka Fanny Willen en Conny Komen en hun drummer Mista Pig, staan geprogrammeerd in het Salon van de Opera, en wel om 22u45. Omdat het onverwachte altijd een zekerheid is bij Kenji Minogue, stelden wij de dames toch een paar vragen. Ter opheldering.

Hoe zouden jullie Luc de Vos omschrijven voor iemand die hem niet kende?
 
De Vos, ook wel vulpes vulpes of gewone vos genoemd, was een volkse, intelligente man met gevoelige inborst en een vreedzaam doch redelijk recalcitrant karakter. Een man die het talent had zijn innerlijke kind niet los te laten. In de eerste plaats ook een zanger die een breed publiek kon raken met een uniek stemgeluid en eigenzinnige teksten, kortom een vent naar ons hart en hij had nog humor ook!

Ietwat persoonlijker. Wat is jullie Luc De Vos moment? Hoe gingen jullie met elkaar om? 
 
Luc was altijd een beetje bang van ons, omdat hij vond dat we raar keken, maar we vonden dat van hem ook en dan werden wij een beetje bang van hem. We praatten eigenlijk vooral over de manier waarop  we naar elkaar keken en hoe we dan bang werden. Hij maakte er ook altijd een sport van om dingen expres verkeerd te zeggen en daar genoten we dan weer allen samen van. Hand in hand.

Wat is jullie favoriet Gorki-nummer?

 

Tanja, de laatste kans die moet je mij nog geven
 
Welk Gorki-nummer zouden jullie willen coveren of bewerken?  En doen jullie dat zondag op Zondag Vosdag ook?
 
Luc bracht ooit een cover van een nummer van Kenji, waarvan wij een bewerkte versie zullen coveren. Zodat de cirkel rond is. En omdat het kan.

Waar mag het publiek zich op Zondag Vosdag in jullie set aan verwachten?  Blijft de piano nog bruikbaar na jullie optreden? Of gaan jullie iets heel anders doen dan gewoonlijk?
 
Wij gooien het voor deze gelegenheid over een andere boeg en hebben onze innerlijke Ingeborg en Liliane Saint Pierre uitgenodigd. Onder zo goed als uitsluitend pianobegeleiding zal snel duidelijk worden hoe de sobere eenvoud van onze nummers nog steeds ontroerend hard overeind blijft. We hebben ook nog Micha Marah uitgenodigd, maar die houdt voorlopig de boot af.
 
Tot slot: 'Soms vraagt een mens zich af, Hoe we't in godsnaam overleven:
welke muziek of literatuur kan verweesde mensen anno 2016 er terug bovenop helpen?
 
We weten niet of verweesde mensen ermee geholpen zijn, maar de rest is geschiedenis. 

Alle info over de programmatie van Zondag Vosdag op de site van het evenement.

Corrigeer

MEER NIEUWS