België geeft stukje grond aan Nederland na problemen met drugs en naaktloperij

Het zat er de voorbije maanden al aan te komen en het is nu ook officieel: België en Nederland gaan stukjes land ruilen. In aanwezigheid van koning Filip en koning Willem-Alexander tekenen België en Nederland vandaag het verdrag daarvoor, dat een nieuwe grens tussen Luik en Nederlands Limburg trekt.

lbo

Het gaat pas om de tweede grenscorrectie in 175 jaar. Beide landen staan stukjes territorium aan elkaar af. Het gaat om kleine (onbewoonde) schiereilanden die in de Maas liggen aan het Waalse grensdorpje Visé (Wezet) en aan de Nederlandse gemeente Eijsden, tussen Belgische Limburg, Nederlands Limburg en Wallonië.

Toen België onafhankelijk werd, werd afgesproken dat de kronkelige Maas daar de grens zou vormen tussen Nederland en België. Maar tussen 1960 en 1980 werd er heel wat gebaggerd in de Maas in het gebied en werd de Maas rechtgetrokken. Belgische eilandjes hebben zich als gevolg daarvan aangehecht aan Nederland, en omgekeerd.

© DS

Niet meer bereikbaar

Een van de schiereilandjes behoorde tot ons land, maar was vanuit België intussen niet meer bereikbaar. Omgekeerd konden de Nederlanders niet meer rechtstreeks de Nederlandse schiereilandjes bereiken.

En dat veroorzaakte af en toe problemen. “Zo was er bijvoorbeeld drugs- en afvaloverlast en waren er problemen met naaktloperij op het schiereiland”, zo weet de Nederlandse NOS. “En er werden ook vaak illegale feestjes gehouden.” Maar de Belgische politie kon dan moeilijk (of te laat) ingrijpen omdat het gebied, behalve per boot, niet echt bereikbaar was. En de Nederlandse politie mocht in principe niet ingrijpen, omdat het geen Nederlands grondgebied was.

Om die problemen op te lossen, zijn de Nederlandse en Belgische betrokken ministeries een paar jaar geleden onderhandelingen gestart over een grenscorrectie. Afgelopen zomer werd een eerste deel van dat akkoord vastgelegd. En vandaag wordt de overdracht ook definitief: een Belgische schiereilandje, Petit Gravier van zo’n 15 hectare, zal Nederlands grondgebied worden. In ruil daarvoor krijgt ons land twee Nederlandse schiereilandjes (Presqu’île Petit Gravier en Presqu’île d’Eijsden), samen goed voor zo’n 5 hectare.

België wordt zo dus zo’n 10 hectare kleiner.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie