Natuurlijke darmbacterie remt obesitas en diabetes af

© Jimmy Kets

Akkermansia, een darmbacterie, stopt overgewicht en beschermt ons tegen diabetes. Tests op dieren hebben het al bewezen, nu kijkt men aan de UCL naar wat het geeft bij mensen. Maar onderzoekers zijn er van overtuigd dat het ook mensen met obesitas en suikerziekte kan helpen.

tg

Professor Patrice Cani publiceert vandaag de eerste resultaten van het onderzoek in het prestigieuze Nature Medcine en wordt al meteen genoemd als toekomstig Nobelprijswinnaar.

Cani, onderzoeker aan het Drug Research Institute aan de UCL, en zijn team hebben, ontdekt dat de bacterie Akkermansia twee belangrijke aandoeningen waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden, kan afremmen: obesitas en diabetes type 2.

In het darmstelsel van alle mensen leeft de dominante en nuttige bacterie Akkermansia muciniphila. Tussen 3 en 5% van de 100.000 miljard bacteriën die in onze darmen leven, behoren tot deze soort. Dit micro-organisme huist in de slijmlaag van de darmen die een verdedigende rol speelt tegen indringers. Opvallend is dat de bacterie een helende werking heeft op de ontregelde stofwisseling bij obesitas. Dat blijkt uit het onderzoek aan de Université Catholique Louvain (UCL).

Mogelijk kunnen Akkermansia-bacteriën ingezet worden in de behandeling van obesitas en de medische gevolgen daarvan. Onderzoek op knaagdieren leverden een hoopvol resultaat. De eerste tests op mensen waren ook positief.

Obesitas en diabetes type 2 zijn onder meer te herkennen aan ontstekingen, veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën en aan de ontwrichting van de natuurlijke barrière in de darmen. De bacterie Akkermansia muciniphila blijkt in groten getale voor te komen in lichtgewicht mensen (en knaagdieren) en minder bij mensen en dieren met ontstekingen of overgewicht.

Na toediening van de Akkermansia-bacteriën werd ook een toename gevonden van het gehalte aan endocannabinoïden, die het glucosegehalte in het bloed op peil houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie