Nederlands staatsbanket sluit eerste dag van Belgisch bezoek af

Koning Filip: “Buitenlandse conflicten voelbaar in onze scholen en sportclubs”

Koning Filip: “Buitenlandse conflicten voelbaar in onze scholen en sportclubs”

Foto: Photo News

De eerste dag van het Belgische staatsbezoek aan Nederland is maandag plechtig afgesloten met een staatsbanket in het koninklijk paleis in Amsterdam. Koning Filip hield bij die gelegenheid een toespraak waarin hij de goede betrekkingen tussen België en Nederland benadrukte, maar hij wees ook op de mogelijke gevolgen van de globalisering.

De Belgische delegatie kreeg een diner aangeboden dat bestond uit onder meer gerookte forelmousse met gemarineerde zalm en uit gebraden roodpootpatrijs in een saus van calvados. Een opvallende aanwezig op het banket was Beatrix, de vroegere koningin van Nederland die sinds haar troonsafstand in 2013 weer de titel van prinses draagt.

Koning Filip nam ook het woord voor een korte speech waarin hij de klemtoon legde op de goede relaties tussen België en Nederland en op de nauwe band tussen de beide koningshuizen.

Opmerkelijk was dat hij bij die feestelijke gelegenheid ook inspeelde op de actualiteit en inging op de uitdagingen waar België en Nederland voor staan. “Onze samenlevingen worden met dezelfde uitdagingen geconfronteerd, zoals de vergrijzing van de bevolking en de gevolgen daarvan, de digitalisering van onze maatschappij en de noodzaak ons aan te passen aan disruptieve innovatie”, zo verklaarde de Belgische vorst.

Koning Filip: “Buitenlandse conflicten voelbaar in onze scholen en sportclubs”
Foto: Photo News

Beste buren

“De globalisering van onze economie biedt ons bijzondere opportuniteiten, maar roept ook vele vragen op. De burgers hebben nood aan meer verbondenheid in hun gemeenschap. De uitdagingen die de immigratie veroorzaakt als gevolg van conflicten buiten Europa zijn voelbaar tot in onze gemeenten, scholen en sportclubs”, klonk het nog. “Het is in deze tijden van grote en nieuwe uitdagingen dat wij als beste buren nog meer de handen in elkaar moeten slaan.”

Ook de Nederlandse koning Willem-Alexander nam kort het woord. Hij had het over de stevige band die België en Nederland door hun deels gezamenlijke geschiedenis hebben.

Het staatsbanket betekende meteen het einde van een eerste, drukke dag van het Belgische vorstenpaar in Nederland. De koning en koningin waren ‘s middags onder meer aanwezig bij de ondertekening van een verdrag dat de Belgissch-Nederlandse grens aanpast en brachten in de namiddag ook een bezoek aan De Brakke Grond, het Vlaamse cultuurhuis in Nederland.

In de vooravond legden Filip en Mathilde een verschillend programma af. Koning Filip bracht samen met de Nederlandse koning Willem-Alexander een bezoek aan de beurs van Amsterdam. Koningin Mathilde en koningin Maxima waren in het Theater Amsterdam dan weer aanwezig bij een paneldiscussie over samenwerking tussen Belgische en Nederlandse steden.

Corrigeer

NIEUWS