De beste beenhouwer van het land draait zwarte pensen zoals niemand anders dat kan

Heverlee / Leuven -

Voor het tweede jaar op rij mag Erwin Mertens (47) uit Heverlee zijn beenhouwerij de beste van het land noemen. Zelfs federaal minister Willy Borsus (MR) kwam langs om de zwarte pensen te proeven bij De Kapblok.

Het lijkt allemaal een beetje op de toestanden bij Slagerij Vangenechten uit de Eén-serie ‘Van Vlees en Bloed’. Personage André had ook zijn geheim recept: de pensen met ree. Geen ree bij Erwin, wel enkele artisanale bereidingswijzen van fijne vleeswaren.

“In de serie ging het inderdaad om ree”, zegt hij lachend. “Bij mij gaat het onder meer om pensen met everzwijn en noten. Het geheime recept kreeg ik pas van mijn vader toen ik 27 jaar geleden begon als beenhouwer. Tot dan had ik nooit geweten wat de pensen zo lekker maakte.” De zwarte pensen van Erwin, te koop in een viertal versies, zijn ook bekroond als beste van België.

Voor het tweede jaar op rij verkiest de Landsbond der Beenhouwers De Kapblok op de Tiensesteenweg als beste van het land. “Dat is een hele eer, maar ook het resultaat van passioneel en hard werken”, zegt de beenhouwer. “Ik heb twaalf mensen in dienst en wie hier iets vindt dat niet zelf bereid is, op de kaas na, krijgt van mij duizend euro. Ik weet ook wel dat we een gekookte hesp goedkoper zouden kunnen aanbieden als we ze bij de groothandel kopen, maar dat is net onze sterkte. Hier krijgen klanten nog pure en zelfgemaakte producten.”

Dat Erwin halsstarrig volhield in de strijd tegen de goedkopere supermarkten, heeft hem ondertussen geen windeieren gelegd. “Soms staan we hier met vier tot vijf mensen te bedienen in de zaak”, vertelt hij. “Iedereen moet naar de supermarkt om wc-papier te kopen en passeert dan ook langs het vlees. De enige manier om die concurrentiestrijd te winnen, is je onderscheiden, zonder enig compromis.”

Flexi-jobs

Heel wat beenhouwers sluiten de deuren tijdens de feestdagen omdat ze geen personeel vinden, maar dat probleem stelt zich niet bij De Kapblok. “Hier kunnen we op onze mensen rekenen”, zegt Erwin. “Maar extra mensen inzetten, is moeilijk. We moeten ook naar de witte kassa maar krijgen geen systeem van flexi-jobs, zoals de horeca. Wie daar wat uren gaat bijklussen, betaalt geen belastingen op de zakcent. Een oneerlijke strijd, denk ik.”

Dag van de Ambachten

Meer dan duizend mensen passeerden zondag in de werkplaatsen van De Kapblok. Erwin nam deel aan de Dag van de Ambachten en zette de deuren wagenwijd open. Ook minister van Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus (MR) kwam langs. Hij is klant bij Erwin, overhandigde hem zijn nationale prijs en was weer vol lof over het vakmanschap van de man.

“De Dag van de Ambachten is aan de tiende editie toe en is ook de bekroning van de recente invoering van het statuut van ambachtsman en -vrouw, waarbij al 450 ambachtslui een wettelijke erkenning van hun knowhow hebben gekregen”, zegt de minister. “Daar hoort ook Erwin bij. Hij is het levende bewijs van creativiteit, ondernemerschap en vakmanschap.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees