“Ik heb er geen goed oog in”

Volgens Roland Liboton is dipje van Wout Van Aert geen toeval

Moet Wout van Aert zich zorgen maken? Zeer zeker, zegt Roland Liboton. De tienvoudige Belgisch kampioen veldrijden kent de reden waarom Mathieu Van der Poel de jongste weken duidelijk beter is. Én hij trekt aan de alarmbel. “Wout heeft in de zomer te veel op de weg gereden en mist nu frisheid. Ik vraag me echt af of hij dat dit seizoen nog kan keren.”

Geklopt in Ruddervoorde, geklopt in Asper-Gavere, geklopt in het Duitse Zeven en nu ook geklopt in Hamme. De jongste vier directe confrontaties tussen Van Aert en Van der Poel leverden voor de Belgische wereldkampioen evenveel nederlagen op. Geen drama, aldus zijn entourage die er graag op wijst dat het seizoen nog wel even duurt. Maar één man heeft er wel zijn bedenkingen bij. Roland Liboton, vier keer wereldkampioen en tienvoudig Belgisch kampioen.

Volgens Roland Liboton is dipje van Wout Van Aert geen toeval
Roland Liboton. Foto: Photo News

“Wout heeft te veel hooi op zijn vork genomen”, klinkt het. “Dat betaalt hij nu cash. In de zomer waren we allemaal heel wild over zijn prestaties op de weg. En terecht. Hoe hij overal meedeed en finales reed. Knap. Maar heeft hij dat nodig? De gevolgen zie je vandaag. Kracht en uithouding heeft hij nog genoeg, maar hij oogt een beetje moe. Hij mist frisheid, in zijn hoofd én in zijn benen. Mijn gedacht: hij had zijn wegprogramma beter kunnen beperken. Laat dat een les zijn voor hem. Ik hoor iedereen graag zeggen dat Van Aert op termijn zelfs klassiekers kan winnen. Misschien is dat nog waar ook. Maar dan zal hij moeten kiezen. Weg en cross combineren dat kan niemand. Ik heb dat vroeger geprobeerd, Roger De Vlaeminck heeft dat geprobeerd, maar vroeg of laat kom je jezelf onherroepelijk tegen. Niemand is Superman. Ook Wout niet.”

Van Aert betaalt de prijs van zijn eigen enthousiasme en gretigheid? “Zo is dat”, gaat Liboton verder. “Vergeet niet dat hij nog altijd maar 22 is. Bovendien heeft hij in het begin van het seizoen amper een wedstrijd overgeslagen. Neem daar dat gedoe met die crossen in Amerika nog bij. Vroeg of laat krijg je daar de weerbots van. Dat is nu volop aan het gebeuren.”

Rijst de vraag of dit op korte termijn te keren is. Liboton vreest ervoor. “Nu je training omgooien heeft geen zin. Net zomin als hij zich kan permitteren om nu twee weken rust te nemen. Daar heeft hij de tijd niet voor. De drukste periode van het jaar staat voor de deur. Nog even en het is Nieuwjaar. Nadien zijn de kampioenschappen daar al direct. Het is kort dag. Dan kan je nog even gas terugnemen en opnieuw opbouwen. Maar of dat volstaat om die broodnodige frisheid dit seizoen nog terug te vinden? Ik heb er geen goed oog in.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.