Belgische doelman ontsnapt, fans verzamelen aan stadion

Tegenstander gecrashte voetbalploeg pakt uit met hartverwarmend gebaar na vliegtuigramp

De voetbalwereld is in shock. In Colombia is immers een Braziliaans vliegtuig neergestort met 72 passagiers aan boord. In het vliegtuig zaten ook de spelers van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense. De voetbalploeg was op weg naar Medellin, waar het woensdag de finale van de Copa Sudamericana zou spelen, het equivalent van de Europa League. De tegenstander deed alvast een hartverwarmende oproep. Doelman Marcelo Boeck, een Braziliaan met ook de Belgische nationaliteit, ontsnapte nipt aan de ramp.

Het radarcontact met het vliegtuig raakte verloren nabij de berg El Gordo, dicht bij La Union, na elektronische storingen. Wegens het slechte weer was het voor hulpverleners moeilijk om de rampplek te bereiken. Lees hier alles over de crash.

Wint Chapecoense alsnog Copa Sudamericana?

Chapecoense maakte op korte tijd furore in Brazilië. In 2009 speelde het nog in vierde klasse maar na promoties in 2012, 2013 en 2014 stootte het op kortte tijd door naar de Braziliaanse Serie A. De ploeg staat momenteel negende in de Braziliaanse eerste klasse maar stootte wel door tot de finale van de Copa Sudamericana, het equivalent van de Europa League in Europa. Daarin zou de ploeg het woensdag opnemen tegen het Colombiaanse team Atletico Nacional.

De Colombiaanse ploeg reageerde al onthutst op Twitter en zou ook al gevraagd hebben om de titel van Copa Sudamericana aan Chapecoense te schenken...

De Zuid-Amerikaanse Confederatie CONMEBOL liet al weten dat alle activiteiten voorlopig worden opgeschort. De wedstrijd gaat uiteraard niet door.

De Wereldvoetbalbond FIFA spreekt van “een heel droevige dag voor de voetbalwereld” na de vliegtuigcrash in Colombia. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en vrienden. De FIFA wil zijn medeleven betuigen aan de supporters van Chapecoense, de voetbalgemeenschap en de media”, liet FIFA-voorzitter Gianni Infantino dinsdag weten.

 

In het thuisland wordt intussen verslagen gereageerd. “Dit is een immense tragedie”, verklaarde Ivan Tozzo, vicevoorzitter van Chapecoense. “We zijn in het stadion samengekomen om de families van de slachtoffers op te vangen. Voorlopig kunnen we niet veel meer doen dan afwachten.” Toen het schokkende nieuws bekend raakte, verzamelden honderden fans aan het stadion van de club de Arena Condá:

Vijf overlevenden

Er zaten 72 passagiers op het vliegtuig en negen bemanningsleden. Naast de voetbalploeg zaten ondermeer ook 21 Braziliaanse journalisten aan boord.

Er zouden vijf overlevenden zijn volgens de officiële twitteraccount van luchthaven José Maria Cordova. De Braziliaanse voetballer Alan Ruschel (27) is één van die vijf. Zijn partner toonde haar dankbaarheid meteen op Twitter:

De overige vier die de crash overleefden zijn doelman Jakson Follmann (24), verdediger Neto (31), een stewardess en een journalist. Doelman Danilo werd aanvankelijk ook als overlevende genoemd, maar overleed later in het ziekenhuis. 

Van de kern van Chapecoense is Cléber Santana de bekendste naam. Van 2007 tot 2010 was hij eigendom van Atletico Madrid, dat hem in 2008-2009 wel uitleende aan Mallorca. Na 2010 keerde hij terug naar zijn vaderland. Huidig United-doelman David De Gea deelde destijds bij Atletico een locker met Cléber en zette een emotionele post op Instagram:

Ook Alejandro Martinuccio (in 2012 op uitleenbasis bij Villarreal) en Matheus Biteco (in 2015 op uitleenbasis bij Hoffenheim) probeerden het even in Europa alvorens terug te keren naar Brazilië. Het team wordt gecoacht door Caio Júnior, een oud-speler van Guimarães en Belenenses. 

Niet alle spelers van de club stapten mee op het vliegtuig. Zij bleven geschokt achter:

Belgische doelman zat niet op vliegtuig

Met Marcelo Boeck zat er echter ook een Braziliaan met Belgische roots in de selectie van Chapecoense. Hij zat echter niet aan boord van het vliegtuig omdat hij niet was geselecteerd voor de finale.  "Ik ben thuis en volg alles met veel angst", sms'te de doelman aan Rádio Renascença. Boeck vierde zondag nog zijn verjaardag en had volgens zijn manager  Antonio Araujo extra verlof gevraagd, waardoor hij niet mee afreisde met de ploeg...

De 32-jarige doelman werd geboren in Brazilië maar heeft via zijn vader ook de Belgische nationaliteit. Boeck brak door bij SC Internacional, waar hij op de bank zat toen zijn ploeg op het Wereldkampioenschap voor clubs het grote FC Barcelona klopte. Daarna verhuisde hij in 2007 naar het Portugese CS Marítimo. In 2011 maakte hij de overstap naar het grote Sporting, waar hij de doublure werd van eerste doelman Rui Patrício maar af en toe zijn kans kreeg, ondermeer in de Europa League. Sinds januari keerde hij terug naar Brazilië, waar hij voor Chapecoense tekende...

Ontsnapten Messi en Co aan ramp?

Volgens Argentijnse media vloog de Argentijnse selectie amper twinitg dagen geleden met hetzelfde toestel. De Lamia BAE-146 bracht Lionel Messi en Co naar Brazilië voor een WK-kwalificatiewedstrijd (3-0). Of het over het exact hetzelfde toestel gaat, werd nog niet officieel bevestigd...

Pijnlijke beelden

De laatste beelden van de ploeg, voor ze incheckten voor hun fatale vlucht:

De spelers van Chapecoense vierden eerder uitgebreid de kwalificatie voor de finale:

Busby Babes

De ramp doet meteen terugdenken aan de Busby Babes. In 1958 kwamen immers 23 mensen - waarvan 8 Manchester United-spelers - om bij een vliegtuigcrash nabij München. Het Britse topelftal van de coach Matt Busby (vandaar De Busby Babes ) kwam net terug van een Europese uitmatch tegen Rode Ster Belgrado, toen hun vliegtuig neerstortte. Sir Bobby Charlton was één van de overlevenden Op de plaats van het ongeval staat nu een monument, een bedevaartsoord voor Man United-fans. 

Voetbalwereld in rouw 

Tal van clubs en spelers laten dinsdag via de sociale media hun medeleven blijken met de Braziliaanse finalist in de Copa Sudamericana.

. Club Brugge: “Onze steun gaat uit naar de Chapecoense-familie. Een drama dat het hele voetbal raakt!”
. KAA Gent: “Onze gedachten zijn bij Chapecoense Real. Tranen hebben geen kleuren. We steunen jullie.”
. Thibaut Courtois: “Mijn gedachten zijn bij alle leden van Chapecoense Real en hun familieleden.”
. Michy Batshuayi: “Wow, mijn gebeden gaan Chapecoense Real. Laat God jullie allemaal zegenen.”
. Andreas Pereira: “Wat een verschrikkelijk nieuws!! Laat ons bidden voor spelers, vrienden en familie van iedereen die betrokken is bij deze verschrikkelijke tragedie! Chapecoense Real, we steunen jullie!”
. Dedryck Boyata: “Mijn gedachten en gebeden gaan naar alle (familie)leden van Chapecoense Real.”
. Atlético Madrid: “Geschokt door het vliegtuigongeval met aan boord de spelers van Chapecoense Real en onze ex-speler Cléber Santana.”
. Bonfim Dante: “Wat een verchrikkelijk nieuws om mee op te staan!”
. Santi Cazorla: “Verslagen door het nieuws uit Colombia. Ik wil mijn medeleven betuigen en hoop dat er nog meer overlevenden gevodnen worden.”
. Radamel Falcao: “Ik bid en leef mee met de overlevenden, familie en vrienden van Chapecoense Real in deze droevige tijd.”
. Iker Casillas: “Mijn medeleven aan alle slachtoffers van de vliegtuigramp met aan boord Chapecoense Real. Harde klap voor het voetbal. Veel moed en kracht gewenst!”
. Sergio Ramos: “Onze gedachten gaan naar alle slachtoffers en hun families die getroffen zijn door deze tragedie. Geen woorden voor. Houd moed.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.