Kritisch boek over Vredeseilanden was geen smaad

Kritisch boek over Vredeseilanden was geen smaad

Foto: BELGA

Brussel -

Het Brusselse hof van beroep heeft de vordering die de ngo Vredeseilanden had ingesteld tegen auteur Thierry Debels afgewezen. Dat meldt de auteur zelf en het nieuws wordt bevestigd door de persmagistraat van het Brusselse hof van beroep. In zijn boek "Hoe goed is het goede doel", dat verscheen in november 2007, stelde Debels heel wat kritische vragen bij de werking en financiering van Vredeseilanden. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeelde Debels in maart 2011 tot het betalen van een morele schadevergoeding, maar volgens het hof was er met het boek niets mis.

In zijn boek betoogde de auteur dat slechts 15 procent van het budget van Vredeseilanden ook effectief naar hulpprojecten in het Zuiden gaat. Vredeseilanden was nog een van de betere leerlingen van de klas, die 15 procent moest in het algemeen op 1 procent geschat worden, aldus het boek. Ook stelde Debels heel wat vragen bij de hoge loonlast bij Vredeseilanden, de moeilijk te achterhalen loonmassa in het Zuiden, de winst en de geldvoorraad van de ngo en een aantal projecten die mislukt waren of waarbij sprake was van fraude of bedrog.

Volgens Vredeseilanden had Debels niet correct gehandeld, had hij enkel eenzijdige, gekleurde en verdachte informatie gebruikt en had hij nooit geprobeerd die te checken bij de ngo zelf.

Het hof van beroep oordeelde echter dat er geen sprake was van foutieve berichtgeving. Debels had zich wel degelijk terdege geïnformeerd, onder meer via interne documenten van Vredeseilanden zelf, en zich op basis van die gegevens een kritische mening gevormd, die hij bovendien zonder kwaadwillige bedoelingen had geuit.

“Vredeseilanden, een bekende organisatie, moet in een democratische samenleving het uitdrukken van kritische meningen over haar werking en resultaten dulden”, klonk het in het arrest.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees