Wie sterft: de peuter of de dakloze? Jij beslist

Wie sterft: de peuter of de dakloze? Jij beslist

Foto: rr

Een zelfrijdende auto komt in problemen en zal een ongeluk veroorzaken. Moet hij op dat moment de inzittenden beschermen, of de overstekende voetganger? En wat als die laatste een crimineel is die een rood licht negeert? Het zijn een paar van de dilemma’s die de onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT voorschotelen in de Moral Machine.

De morele beslissingen die zullen moeten geprogrammeerd worden in zelfrijdende auto’s zijn een van de meest bediscussieerde thema’s van de nieuwe technologie. Om die discussie vooruit te helpen, hebben onderzoekers van het MIT Media Lab de Moral Machine ontwikkeld, een platform dat het ‘menselijke perspectief op morele beslissingen die door een machine worden gemaakt’ in kaart wil brengen.

Gebruikers van de Moral Machine krijgen een aantal dilemma’s voorgeschoteld. De premisse is overal dezelfde: de remmen van een zelfrijdende auto hebben het begeven, en er zal een ongeluk met dodelijke afloop plaatsvinden. U bepaalt zelf welke actie de software van de auto op dat moment moet ondernemen. Beschermt de wagen zijn passagiers, of de voetgangers die op dat moment oversteken?

Op dat thema zijn verschillende variaties bedacht. Bij elke vraag zijn de aantallen, het geslacht, de leeftijd en het beroep van de betrokkenen anders. Aan het einde van de vragenlijst ziet u hoe andere gebruikers de situaties hebben ingeschat en waar u zich bevindt op het morele kompas.

Wat zou jij doen? Doe hier de test!

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees