Veldlopen

Hyperactieve Hanne Verbruggen wint haar eerste cross: “Het is een natuurtalent”

Hyperactieve Hanne Verbruggen wint haar eerste cross: “Het is een natuurtalent”

Een dolgelukkige Hanne Verbrugge (midden) met Elke Steffens (links) en Yewdar Denys. Foto: eg

Sint-Pieters-Kapelle / Herne -

Hanne Verbruggen (23) uit Sint-Pieters-Kapelle won de cross van Sparta in Vilvoorde met sprekend gemak. Het was nochtans maar haar eerste zege in een veldloop ooit bij de senioren. “Hanne is nog maar ruim een jaar bezig. Het is een natuurtalent”, zegt haar coach Frans Mattens.

Na haar derde plaats in Zwijnaarde en haar tweede in Aalter, liep Hanne Verbruggen in Vilvoorde moeiteloos naar eerste overwinning in een cross. Zonder zich uit de naad te lopen was ze de betere van Elke Steffens en Kabi Nassam van Dcla.

“En zeggen dat ze nog maar vorig jaar is beginnen lopen dankzij haar vriend Jori Stroobants”, zegt Frans Mattens, haar trainer.

“Samen studeerden ze LO in Dilbeek. Voor haar lessen kwam ze in Ninove oefenen. Ik zag meteen dat ze voor de lange afstand in de wieg gelegd was. In augustus van vorig jaar deed ze haar eerste competities. Haar eerste 3.000m legde ze af in 10.03. Daarna verbeterde ze zich tot 9.51.40, waarmee ze nationaal op de zesde plaats stond. Haar eerste cross, in Zwijnaarde, eindigde ze als vijfde. Daarna stond ze driemaal op het podium en op het BK werd ze meteen vijftiende.”

“Hanne Verbruggen doorliep de jeugdreeksen bij Ac Pajottenland, maar op 12-jarige leeftijd haakte ze af, “omdat ze niet kon winnen”, vertelt Frans Mattens.

“Bij haar comeback was ze niet te houden. Van in de start ging ze lopen, maar naar het einde toe werd ze voorbij gerend door twee, drie atleten. Nu kan ze een wedstrijd perfect indelen. Ze zal nog meer wedstrijden winnen”, voorspelt Mattens.

“Haar volgende wedstrijd wordt Oudenaarde. Daarna staan Booischot en Brussel (de enige CrossCup met Hannuit) op haar programma. Mocht ze in Ertvelde een contract krijgen, dan laten we Booischot vallen.”

Vrije tijd heeft Hanne Verbruggen niet.

“Ze geeft voltijds biologie in een middelbare school in Halle, volgt 's zaterdags nog bijles, geeft zwemles en kan pas dan aan de training beginnen. We komen aan slechts 60 oefenkilometers per week. Ze is hyperactief, klaagt nooit van vermoeidheid. Ik mag me gelukkig prijzen met zulke ruwe diamant.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio