Thaise kroonprins wordt koning Rama X

Kroonprins Maha Vajiralongkorn is donderdag de nieuwe koning van Thailand geworden. Zijn formele titel is Rama X als tiende koning van de 234 jaar oude Chakri-dynastie. De 64-jarige Vajiralongkorn treedt in de voetsporen van zijn op 13 oktober overleden vader Bhumibol, die meer dan 70 jaar op de troon zat en diepe verering door de bevolking genoot.

Vajiralongkorn werd op 28 juli 1952 geboren in Bangkok. Hij heeft een oudere zus en twee jongere zussen. Hij verliet Thailand op dertienjarige leeftijd om te studeren in Groot-Brittannië en later in Australië, waar hij in 1975 afstudeerde aan de militaire academie in Duntroon. Hij is de enige zoon van Bhumibol en werd in 1972 tot troonopvolger benoemd. Hij was beroepsofficier bij de Thaise strijdkrachten.

Vajiralongkorn is drie keer gescheiden en is momenteel ongehuwd. Hij heeft vijf zonen, waarvan er vier vervreemd zijn, en twee dochters uit zijn vorige huwelijken. Alle zonen wonen in het buitenland, terwijl zijn dochters in Thailand bleven.

Thaise kroonprins wordt koning Rama X
Foto: REUTERS

Prinses Bajrakitiyabha, het eerste kleinkind van Bhumibol, werd in 2008 benoemd tot een goodwill-ambassadrice van de Verenigde Naties en was van 2012 tot 2014 ambassadrice van Thailand in Oostenrijk. Prinses Sirivannavari is modeontwerpster.

Majesteitsschennis

Door de strenge Thaise wetgeving op majesteitsschennis, die kan leiden tot vijftien jaar gevangenisstraf, mag het privéleven van Vajiralongkorn in Thailand niet openlijk besproken worden. Het is niet duidelijk wie de volgende in de rij voor de troonopvolging is.

Overgang naar democratie

Thailand is een constitutionele monarchie en de militaire regering aan de macht zwoer vorige maand haar trouw aan de Chakri-dynastie om te garanderen dat het land een grondwettelijke monarchie blijft.

De troonopvolging komt op een kritiek moment in de Thaise politiek, want het land staat voor de overgang van een militaire regering, aan de macht sinds de staatsgreep in mei 2014, naar de democratie. De regerende junta heeft algemene verkiezingen beloofd in 2017, maar er wordt zorgelijk over gespeculeerd dat de militairen mogelijk langer aan de macht willen blijven.

Thaise kroonprins wordt koning Rama X
Foto: REUTERS

De overleden koning gold als iemand die het land verenigde tijdens zeven decennia van militaire staatsgrepen en conflicten. De Thaise bevolking draagt nog steeds zwarte kledij uit respect voor hun diep vereerde vorst.

Vliegtuig in beslag genomen

Vajiralongkorn bracht heel wat jaren door in München, waar zijn jongste zoon Dipangkorn Rasmijoti (11) studeert. Zijn private villa in Duitsland is zijn tweede thuis. Zijn voornaamste residentie blijft in Bangkok. In 2011 legden de Duitse autoriteiten het privévliegtuig van Vajiralongkorn, een Boeing 737, aan de ketting naar verluidt vanwege een schuld van de Thaise overheid aan een Duits bedrijf. De Thaise autoriteiten kwamen snel tussenbeide om de inbeslagname ongedaan te maken.

Wielerfan

Vajiralongkorn is opgeleid tot piloot voor gevechtsvliegtuigen en -helikopters. Hij deelt zijn vaders passie voor honden en is de afgelopen jaren een wielerfan geworden. In 2015 leidde Vajiralongkorn een peloton Thaise wielrenners om de 83ste verjaardag van koningin Sirikit te vieren, een van zijn enige verschijningen voor het grote publiek.

Thaise kroonprins wordt koning Rama X
Foto: REUTERS
Corrigeer

NIEUWS