Belg verdiende gemiddeld 665 euro meer dan vorig jaar

OVERZICHT. Dit is het gemiddelde inkomen in uw gemeente

© shutterstock/*

In 2014 bedroeg het netto belastbare inkomen van de Belg gemiddeld 17.684 euro. Dat is zo’n 665 euro meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. De verschillen tussen de gewesten en de gemeenten blijven echter groot. Vlaams-Brabant blijft de “rijkste” provincie.

mtm, jns

In 2014 bedroeg het gemiddeld netto belastbaar inkomen per inwoner 17.684 euro, omgerekend per maand is dat 1.473,67 euro. Als dat cijfer wordt uitgesplitst over de drie gewesten, stellen we vast dat het inkomen per hoofd het hoogst ligt in Vlaanderen. Met een bedrag van 18.949 euro ligt het gemiddelde inkomen van de Vlaming 7 procent boven het nationale gemiddelde.

De inwoners van het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten het met beduidend minder financiële middelen stellen. Zo ligt het gemiddelde inkomen van de Waal 6 procent onder het Belgische cijfer, terwijl een Brusselaar het op jaarbasis gemiddeld met 22 procent minder moet stellen.

Klik op de kaart en ontdek het gemiddelde inkomen in uw gemeente:

Sint-Martens-Latem vs. Sint-Joost-ten-Node

Met een gemiddeld inkomen per hoofd van 27.679 euro is Sint-Martens-Latem de gemeente met de hoogste inkomens. Een inwoner van de gemeente beschikt over een inkomen dat gemiddeld 56,5 procent hoger ligt dan het nationale gemiddelde.

Aan de andere kant van het spectrum zijn vooral Brusselse gemeenten terug te vinden. Met gemiddeld 8.824 euro is Sint-Joost-ten-Node de Belgische gemeente met de laagste inkomens. Een doorsnee inwoner van Sint-Joost-ten-Node beschikt over een inkomen dat precies de helft bedraagt van het nationale gemiddelde.

Met Sint-Jans Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek, Farciennes, Dison, Brussel en Sint-Gillis telt België nog zeven andere gemeenten waar het gemiddelde inkomen per inwoner minstens 30 procent onder het nationale gemiddelde ligt (twee meer als vorig jaar). Het West-Vlaamse Mesen huisvest met een gemiddeld bedrag van 13.549 euro de laagste inkomens van Vlaanderen.

Brabantse provincies zijn het rijkst

Net als de voorgaande jaren is de provincie Vlaams-Brabant ook in 2014 de provincie met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner. Dat inkomen bedroeg per hoofd 20.749 euro. Ook in Waals-Brabant ligt het gemiddeld inkomen per inwoner met 20.167 euro boven de kaap van 20.000 euro. Oost-Vlaanderen vervolledigt de top 3 met een gemiddeld jaarinkomen per inwoner van 19.163 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie