Moeten er nog kerststallen zijn?Deze 87-jarige stelt collectie van over heel de wereld tentoon

Wilfried Desodt koopt af en toe nog een kerststal. Foto: THV

Ieper -

Voor de 23ste keer toont Wilfried Desodt zijn indrukwekkende en nog steeds uitbreidende collectie kerststallen -en figuren in de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Ook Voormezele zelf wordt omgetoverd tot een dorp vol kerststallen.

Dagen nemen de voorbereidingen al in beslag. Niet moeilijk als je weet dat de 87-jarige Wilfried, zijn vrouw Hilde, een schare van zijn kinderen en de werkgroep een selectie moeten maken uit meer dan duizend kerststallen die in de loop der jaren werden verzameld. “Ik rook en drink niet, jongen. En mijn vrouw en ik verstaan elkaar.”

Blinkende ogen

Ondanks zijn gezegende leeftijd blinkt Wilfried uit zijn ogen als een puberjongen als hij vertelt hoe hij als bekende verzamelaar nog altijd vele stallen krijgt van de mensen en af en toe nog eentje koopt omdat hij het niet kan laten. En het resultaat van zo veel passie mag gezien worden. Wat in 1985 heel kleinschalig begon met een oproep aan de dorpelingen om in de adventsperiode hun kerststallen in de kerk te plaatsen, is 31 jaar later een bekend evenement.

INFO

De kerstexpo is op weekdagen van 14 tot 17 uur en op zondagen van 10.30 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur te bezoeken. De toegang bedraagt dan 1 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio