Dochter (19) van hoge EU-functionaris verkracht en vermoord door minderjarige vluchteling

Maria - rivier Dreisam in Freiburg

De moord op een 19-jarige vrouw lokt in Duitsland veel reacties uit. Maria Ladenburger werd op 16 oktober vermoord en verkracht teruggevonden in het Duitse Freiburg. Het onderzoek naar de moord op de 19-jarige studente geneeskunde heeft intussen uitgewezen dat de jonge vrouw vermoedelijk het slachtoffer is geworden van een 17-jarige asielzoeker uit Afghanistan.

Maria werd op 15 oktober op een fietspad nabij het station van Schwarzwald overmeesterd en van haar fiets getrokken toen ze ’s nachts terugkwam van een feestje. Later werd ze gevonden in de Dreisam-rivier. Volgens de Deutsche Welle is de jonge vrouw omgekomen door verdrinking. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of Maria bewusteloos was toen ze in het water terechtkwam, en daardoor verdronk, of dat de dader haar met geweld heeft doen verdrinken.

Een doorbraak in het onderzoek kwam er dankzij DNA. Een haar van de verdachte werd op het slachtoffer gevonden. Ook op de fiets van het slachtoffer zat bruikbaar DNA-materiaal. Het blijkt om DNA van een jongeman van 17 te gaan. Als minderjarige asielzoeker verbleef hij bij een gastgezin in Freiburg. Vrijdag werd de jonge Afghaan opgepakt. Volgens sommige Duitse media heeft de jongeman intussen de moord bekend.

Onbegeleide minderjarige

De jongeman zou vorig jaar in Duitsland zijn toegekomen als een onbegeleide minderjarige. Daarom werd hij opgevangen door een Duitse familie. De jonge Afghaan had geen strafblad.

Het is nog niet duidelijk of de studente, die volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung de dochter is van een hoge EU-functionaris, en de vermoedelijke dader elkaar kenden, of dat Maria een willekeurig slachtoffer was.

De politie onderzoekt intussen of er ook een verband is met de moord en verkrachting van Carolin G. Die 27-jarige vrouw werd in november in Freiburg gedood. Nadat ze was gaan joggen, keerde ze niet meer terug. Wat later werd ze vermoord aangetroffen en bleek ook dat ze verkracht was.

Merkel

De moord heeft in Duitsland de discussie over het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel weer doen oplaaien. De bondskanselier heeft eerder deze week nog aangekondigd dat Duitsland geen limiet zal stellen op het aantal vluchtelingen dat het land opvangt. Dat zei ze als antwoord op CSU, zusterpartij van de CDU. Die heeft herhaaldelijk opgeroepen om niet meer dan 200.000 migranten per jaar toe te laten.

Dochter (19) van hoge EU-functionaris verkracht en vermoord door minderjarige vluchteling
Maria
Corrigeer

MEER NIEUWS