Waarom Hitler zijn schoonbroer, die op het punt stond vader te worden, liet executeren

Waarom Hitler zijn schoonbroer, die op het punt stond vader te worden, liet executeren

Fegelein - Hitler

Dat Hitler meedogenloos was, is geen nieuws. Hij heeft de dood van miljoenen mensen op zijn geweten. Hij was echter zo meedogenloos dat hij zijn eigen schoonbroer liet executeren, en dat terwijl die net vader zou gaan worden.

Eva Braun was de maîtresse, vriendin en later ook (voor één dag) de echtgenote van Adolf Hitler. Haar zus, Gretl, had een relatie met Hermann Fegelein. Fegelein was een Duitse SS-officier. Hij stond aan de zijde van Hitler. Toen Hermann en Gretl in 1944 trouwden in Salzburg in Oostenrijk, was Hitler, als schoonbroer en chef van Hermann, dan ook aanwezig op het grootse huwelijksfeest, dat 3 dagen duurde. Ook onder andere nazi-kopstukken Heinrich Himmler en Martin Bormann waren aanwezig op de trouwreceptie.

D-Day

Hitler feliciteerde het kersverse bruidspaar. Recent zijn er ook niet eerder getoonde foto’s opgedoken waarop Hitler te zien is op dat feest. De foto’s, 12 in totaal, werden gevonden in een fotoalbum. Op de foto’s is te zien hoe de gasten dansen, drinken en plezier maken op het huwelijksfeest (de foto’s kan je bekijken via deze link, red.)

Waarom Hitler zijn schoonbroer, die op het punt stond vader te worden, liet executeren
Hitler en Eva Braun Foto: AP

Maar het huwelijksgeluk van Gretl en Hermann was van korte duur. Drie dagen na hun trouwfeest was het D-Day: de geallieerde troepen landden toen op 6 juni 1944 op de kust van Normandië om West-Europa te bevrijden van Hitler en nazi-Duitsland.

Op het moment dat tienduizenden Britse, Amerikaanse en Canadese troepen toekwamen op de stranden van Normandië, was Adolf Hitler aan het slapen. Zijn medewerkers zouden te veel schrik hebben gehad om hem wakker te maken om hem te informeren over de invasie. Dat zou de Duitse reactie op de invasie hebben vertraagd, waardoor de geallieerden stevig voet konden zetten in Europa.

Die dag was daarom ook het begin van het einde van Hitler. Uiteindelijk kon in de maanden daarna heel Europa bevrijd worden. Maar het bleek ook het einde van Fegelein te zijn. 11 maanden na het huwelijk tussen Gretl en Hermann, beval Hitler om zijn schoonbroer te executeren. Hij beschuldigde de SS-officier van verraad. Fegelein vluchtte namelijk weg toen hij weigerde mee te stappen in een gezamenlijk zelfmoordpact dat Hitler had opgedrongen toen duidelijk werd dat hij de oorlog zou gaan verliezen.

Vluchten naar Zweden of Zwitserland

Fegelein werd door veiligheidsmedewerkers van Hitler opgespoord, gevonden en uiteindelijk opgepakt. Dat gebeurde net op het moment dat Fegelein klaarstond om verder weg te vluchten naar Zweden of Zwitserland.

Eva Braun heeft de Duitse dictator nog gesmeekt om het leven van Fegelein te sparen, zeker omdat de vrouw van Fegelein (de zus van Eva), hoogzwanger was.

Hitler had daar geen gehoor naar en was onverbiddelijk: Hermann Fegelein werd op 28 april meegenomen naar de tuinen van de Berlijnse Rijkskanselarij, waar hij met een schot werd geëxecuteerd.

Trouwen en zelfmoord

Een dag later huwden Eva en Hitler. Nóg een dag later, op 30 april, pleegden beide zelfmoord. Eva door cyanide in te slikken, Hitler door zichzelf in het hoofd te schieten. Vijf dagen later beviel Gretl van een dochter. Ze noemde haar pasgeboren baby Eva, naar haar overleden zus.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees