"Postuum eerbetoon"

Prachtig gebaar: Chapecoense uitgeroepen tot winnaar van Copa Sudamericana

Prachtig gebaar: Chapecoense uitgeroepen tot winnaar van Copa Sudamericana

Foto: CONMEBOL

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL heeft Chapecoense uitgeroepen tot winnaar van de Copa Sudamericana. De Braziliaanse club was op weg naar de finale van dat toernooi, het equivalent van onze Europa League, toen 19 van de 22 spelers omkwamen bij een vliegtuigongeluk.

Het Colombiaanse Atletico Nacional, de tegenstander in de finale, had twee dagen na de crash in een brief aan de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL zelf al voorgesteld om Chapecoense uit te roepen tot winnaar “als postuum eerbetoon aan de slachtoffers van het dodelijke ongeval”. De organisatie gaat daar nu op in.

Atletico Nacional krijgt voor dit prachtige gebaar dan weer de speciaal in het leven geroepen “CONMEBOL Centennial Fair Play”-prijs toegewezen, goed voor 1 miljoen dollar. “Er is geen groter teken van vrede, begrip en fair play denkbaar”, aldus CONMEBOL. “De ploeg bewijst zo dat sportieve waarden zegevieren over commerciële belangen.”

Argentijnse voetbalbond verhoogt veiligheidsmaatregelen bij verplaatsingen

De Argentijnse voetbalbond (AFA) laat intussen weten dat het de veiligheidsmaatregelen bij verplaatsingen van het nationaal elftal zal verhogen. Messi en zijn ploegmaten vlogen op 14 november immers met hetzelfde vliegtuig, dat op 29 november neerstortte met Chapecoense aan boord.

De woordvoerder van de AFA, Miguel Hirsch, zegt de vliegtuigmaatschappijen en hun vliegtuigen aan "nieuwe controlemechanismen te zullen onderwerpen". "Maar net zoals dat in andere landen het geval is, kunnen we het risico op een ongeval nooit helemaal wegwerken. We stellen wel alles in het werk om het risico zo klein mogelijk te houden."

De vlucht van de Argentijnen met hetzelfde vliegtuig was door turbulentie ook al onaangenaam geweest. Messi en verschillende andere spelers hadden moeten overgeven, maar dat weerhield hen er niet van een dag later Colombia te verslaan met 3-0.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.