Graaf Henri d’Udekem d’Acoz krijgt 6 maanden met uitstel voor oplichting

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz krijgt 6 maanden met uitstel voor oplichting

Archiefbeeld. Foto: BELGA

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz is dinsdag op de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot zes maanden met uitstel en een boete van 4.125 euro, deels met uitstel. Die straf krijgt hij voor de oplichting van een man uit Ingelmunster. Twee medebeklaagden krijgen tot een jaar celstraf.

Een man uit Ingelmunster had een stuk landbouwgrond dat hij in 2007 wilde verkavelen tot bouwgrond. Daarvoor riep hij de hulp in van gerenommeerd Poperings advocaat en graaf d’Udekem d’Acoz. Het dossier rond de verkavelingsvergunning werd ondertussen in Brussel behandeld, maar de graaf zou helpen om de zaak te laten vooruitgaan. Ook een tweede beklaagde kwam daarbij tussen.

Het dossier omvat ook een erfeniskwestie en een valse kunstschatting. Bij dat laatste feit deed de derde beklaagde zich voor als een antiekschatter verbonden aan het Louvre in Parijs. Hij stelde valse attesten op van de antiek bij de ouders van het slachtoffer thuis. Daarvoor betaalde het koppel 45.000 euro.

Graaf Henri zelf krijgt een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Zijn handlanger in het verkavelings- en erfenisdossier krijgt een jaar, waarvan de helft effectief. De valse antiekschatter krijgt acht maanden met uitstel. Zij moeten alvast ruim 60.000 euro schadevergoeding betalen aan de Ingelmunsternaar en zijn ouders.

Het gezin van het slachtoffer is voor maar liefst 117.000 euro opgelicht. Voor de toekenning van die schade gaat de zaak op burgerlijk vlak in voortzetting op 7 maart. De rechtbank oordeelt wel dat ook dat bedrag bewezen is.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees