Iedereen kan nog steeds meegluren in meer dan honderd Belgische tuinen en huiskamers

Iedereen kan nog steeds meegluren in meer dan honderd Belgische tuinen en huiskamers

Een permanent inkijkje op de achterzijde van een woning in Neerpelt.

Twee jaar nadat bekendraakte dat de Russische website insecam.org beelden verspreidt van onbeveiligde bewakingscamera’s, kan iedereen nog altijd ongegeneerd gluren naar 137 onbeveiligde plekken in ons land. “Wij kunnen geen onderzoek starten zolang niemand een klacht indient over deze website”, zegt woordvoerder van de federale politie Peter De Waele.

De beelden tonen 24 uur op 24 wat er gebeurt op straat of zelfs binnen in een privé-woning. Alleen al in Antwerpen kon je meekijken op zeven plaatsen. In Brussel, zo meldt de mediasite Bruzz, is dat zelfs op 28 plaatsen, onder meer in een chique chocoladeboetiek, bij een juwelier in Sint-Lambrechts-Woluwe en in het portaal van een studentenhuis.

De beelden worden verzameld door een Russische site die overal ter wereld op zoek gaat naar onbeveiligde camera’s. Het gaat hier niet om webcams in computers. Vaak hebben de eigenaars de moeite niet gedaan om een wachtwoord voor hun camera in te stellen of gebruiken ze het standaardwachtwoord dat door de fabrikant is ingesteld. Bijna altijd is de login-naam ‘admin’ en het wachtwoord iets in de trant van ‘12345’. Als zij de beelden dan verbinden met het internet om ze overal te kunnen raadplegen, is het een koud kunstje voor hackers om in te loggen. De natte droom voor inbrekers die willen nagaan wanneer u thuis bent of voor gluurders die wel eens willen zien wat u aan het doen bent. Zo konden we zien hoe om 16 uur deze namiddag alles rustig was op het terras achteraan een woning in Neerpelt, of in een winkel in Brussel.

Iedereen kan nog steeds meegluren in meer dan honderd Belgische tuinen en huiskamers
Foto: rr

“Wij hebben dat in augustus aangekaart bij de privacycommissie”, zegt Lotte Van der Stockt, woordvoerder van staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD). “Die oordeelde dat dit om illegaal hacking gaat. Daarom hebben we de Computer Crime Unit van de federale politie gevraagd dit te onderzoeken, want hacking mag niet”.

“Maar wij kunnen geen onderzoek starten zolang niemand klacht indient over deze website”, zegt woordvoerder van de federale politie Peter De Waele op de website van Bruzz. “Onze Computer Crime Unit kan wel de toegang blokkeren, maar enkel bij terrorisme, kinderporno en kansspelen”,aldus De Waele.

“Eenvoudig op te lossen”

In 2014 had insecam.org de beelden van 174 camera’s in ons land online gezet. Volgens het kabinet is dat aantal flink ondertussen flink geslonken. Maar op de site van insecam kan je toch nog altijd meegluren op 137 Belgische adressen.

“Het probleem is eenvoudig op te lossen”, zegt het kabinet-De Backer “ Het volstaat dat de eigenaar van de camera zijn gebruikersnaam en wachtwoord wijzigt om de beelden te doen verdwijnen. De privacycommissie heeft de mensen gesensibiliseerd door een aantal richtlijnenop te stellen. Meer kunnen wij niet doen, want het blijft de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de camera om zijn privacy te beveiligen”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees