Aandeel PostNL krijgt fors verlies te slikken na afwijzing bpost

Aandeel PostNL krijgt fors verlies te slikken na afwijzing bpost

Foto: Hollandse Hoogte

De aandelen van de postbedrijven bpost en PostNL reageren woensdagochtend uiteenlopend op de afwijzing door het Nederlandse PostNL van het finale overnamevoorstel dat bpost eind november had gelanceerd. "Een combinatie zal niet succesvol zijn", zo staat woensdag in een mededeling van PostNL. Daarmee valt normaal het doek over de overnamepogingen van bpost, dat woensdag nog niet wou reageren op het Nederlandse njet.

Op de beurs van Brussel opende het aandeel bpost met een forse winst. Na ruim 10 minuten handel staat er bijna 3 procent winst in de tabellen, waarmee bpost het best presterende aandeel is in de Brusselse sterindex Bel20.

PostNL daarentegen moet een fors verlies slikken. Het aandeel noteert rond 9.15 uur met een verlies van circa 7 procent.

Unanieme afwijzing

Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van PostNL wijst het finale voorstel van bpost unaniem af. Ze vrezen dat een overname door bpost "significante negatieve effecten zou kunnen hebben op PostNL's financiële weerbaarheid, zijn werknemers, zijn positie als verlener van de UPD (universele postdienst, red.), zijn steun van stakeholders en de continuïteit van zijn onderneming", klinkt het.

Concreet verwijst PostNL onder meer naar de invloed die de Belgische overheid als aandeelhouder zou kunnen uitoefenen. "Die invloed, in samenhang met een gecompliceerd governance model op verschillende bestuursniveaus, maakt de combinatie inefficiënt en dus slecht in staat om effectief te reageren op uitdagingen", zo staat in het persbericht.

Bovendien ontbreekt het aan "brede steun" voor de overname, meer bepaald in de Nederlandse politiek. De Nederlandse regering zei maandag nog een "goede toekomst" te zien voor een zelfstandig PostNL. Vanuit aandeelhoudershoek gingen de voorbije weken wel stemmen op om minstens met bpost rond de tafel te gaan zitten.

“Laatste voorstel”

Bpost zei begin december dat dit een laatste voorstel was. "Als het voorstel afgeslagen wordt, stopt het voor ons. Onze groeistrategie hangt niet af van dit dossier. We hebben nog andere mogelijkheden om te groeien", zei een woordvoerster begin deze maand. De Belgische postonderneming wenst woensdagochtend nog niet te reageren. "Vandaag zal er nog geen reactie zijn", aldus de bpost-woordvoerster.

Hoger bod

Bpost verhoogde begin december de biedprijs. Met een aantal andere aanpassingen wilde het tegemoetkomen aan de Nederlandse bekommernissen omtrent inmenging van de Belgische staat. Zo zou de staat niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur kunnen voordragen, en zou er een Nederlandse stichting komen om te "waken over de inachtneming van de belangen van de Nederlandse stakeholders".

Corrigeer

MEER NIEUWS