Na maanden zoeken: oorzaak van aanhoudende geurhinder eindelijk gevonden

Tienen / Linter -

Burgemeester Katrien Partyka heeft woensdagavond de politie gestuurd naar een site naast Citrique in Tienen. “Daar hebben we eindelijk de bron van de geuroverlast van de voorbije maanden gevonden. Nu moet er snel gehandeld worden”, zegt Partyka.

De doordringende geur in onder meer Oplinter en Neerlinter blijft maar opduiken. Frie Vanparijs uit Oplinter startte zelfs met een Facebookgroep Tienen Stinkt om de oorzaak te achterhalen. De groep van Frie uit Oplinter telt ondertussen al meer dan 200 leden en die houden elkaar op de hoogte als de doordringende geur weer opduikt. Iedereen heeft zo z’n eigen manier om de geur te omschrijven. “Mijn klanten en ik moesten de geur aan mensen van de milieuinspectie omschrijven. Dat ging van rotte vis, rotte kolen tot een lijkengeur”, schrijft kapster Cindy Weenen in de openbare groep.

“Ik woon in Stokstraat in Oplinter en het stinkt hier al enkele dagen, echt een strontreuk”, zegt Lena Maho. Sandra Nijs laat dan weer weten dat de stank tot in Wommersom is waar te nemen. “Een verschrikkelijke geur waar mijn zoon en ik braakneigingen van krijgen.”

“Door die reacties hopen we de oorzaak te achterhalen”, zegt initiatiefneemster Frie uit Oplinter. “De stank geeft heel wat mensen letterlijk hoofdpijn. Meestal duikt de stank ’s avonds op. We wonen in een nieuwbouw met een ventilatiesysteem en daardoor ruiken we de geur de hele nacht. We moeten nu vooral weten waar en wanneer er geurhinder is. Door dat te koppelen aan factoren zoals de windrichting moet de boosdoener te achterhalen zijn”, zei Frie gisteren nog toen ze, samen met een aantal dorpsgenoten, met neusknijpers poseerde voor de krantenfoto.

Maandenlang wijst iedereen al naar de bezinkingsvijvers van de Tiense Suikerraffinaderij, maar directeur Jan Ingels hield altijd van dat zo’n indringende geur nooit vanuit zijn vijvers opsteeg. Hij kreeg daarin steun van schepen van Milieu Tom Roovers (Groen), die een buurtonderzoek instelde en zelf meermaals op pad ging. De waarden van het vijverwater werden nauwgezet opgevolgd.

Oude bezinkingsvijvers

“Ook wij kregen de voorbije maanden verschillende meldingen van geurhinder in Wommersom en Neerlinter. Uit een onderzoek van de afdeling milieu-inspectie van de Vlaamse Overheid bleek dat de bezinkingsvijvers van Tiense Suiker gedeeltelijk de oorzaak zijn van de reuk die in de omgeving verspreid wordt”, zegt Andy Vandevelde (CD&V), schepen in Linter. “De milieu-inspectie heeft de Tiense Suikerraffinaderij aangemaand om de nodige maatregelen te nemen en die kwamen er ondertussen. Ondertussen ontvangen we echter opnieuw klachten van geurhinder en er komt opnieuw een onderzoek.”

Maar gisterenavond laat nam de zaak een hele nieuwe wending. “We zijn gisterenavond, na een melding, op de echte oorzaak gestoten. Naast de Citrique liggen twee oude bezinkingsvijvers die zijn gedempt met grond. Onder de bergen vormen zich gassen met de rotte geur. De vijvers worden gedraineerd en zijn verbonden met putten. Ik ben er samen met de politie geweest en de geur, net zoals die van rotte eieren, is erg doordringend. Vandaag gaat de milieu-inspectie langs en ik neem contact op met de eigenaar”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Dit moet erg snel opgelost worden zodat iedereen weer verlost is van de hinder.”

Corrigeer

MEER NIEUWS