Ieper ontloopt monstervordering van slordige 5 miljoen euro

Ieper ontloopt monstervordering van slordige 5 miljoen euro

Foto: thv

Ieper -

Het conflict tussen het autonoom gemeentebedrijf van Ieper en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is door bemiddeling opgelost. Ieper ontloopt zo een monstervordering van 5,2 miljoen euro aan bijkomende belastingen en een boete.

Sinds 2014 hangt de vordering van 1.568.509 euro aan bijkomende belasting en bijkomend nog een boete 3.137.018 euro als een zwaard van Damocles boven AGB Vauban. “We konden een gerechtelijke procedure opstarten, maar kozen voor de weg van de bemiddeling”, zegt schepen van Financiën Dieter Deltour (CD&V) die mee aan de onderhandelingstafel zat.

“Eigenlijk waren we behoorlijk zeker van ons stuk dat we alles volgens het boekje hadden gedaan. We handelden volgens de wet, werden jaar na jaar gecontroleerd door het btw-kantoor en beschikten naar onze mening over genoeg bewijs om de stelling van de BBI tegen te spreken”, zegt AGB Vauban-voorzitter Dominique Dehaene.

“De BBI was eerst overtuigd dat het AGB Vauban geen economische activiteit uitoefende omdat de opbrengsten van de sportinfrastructuur en het zwembad veel te laag lagen in vergelijking met de kosten. De BBI dacht dat het AGB Vauban geen winst nastreefde en gewoon een constructie had opgezet om btw te ontwijken. Maar wij passen dat tekort ieder jaar bij met een werkingssubsidie. Door te onderhandelen, bereikten we nu dat die werkingssubsidie eigenlijk een prijssubsidie is. We moeten daardoor 211.353 euro aan achterstallige btw betalen, maar dat geldt enkel voor de periode na 1 juli 2013. De rest van de vordering vervalt”, vullen burgemeester Jan Durnez (CD&V) en schepen Deltour elkaar - zichtbaar opgelucht - aan.

Oppositieraadslid Philip Bolle (SP.A) vindt dat de stad hier zeer goed weg komt. “Maar de dading die ze aanvroegen en betalen is volgens mij wel een schuldbekentenis zonder schuld te bekennen. Dat is betalen om niet voor de rechtbank te worden gedaagd en mogelijk veroordeeld. Een dading, dat vraag je maar aan als je niet zeker bent van je stuk. Wellicht had het AGB het iets te bont gemaakt, vandaar dat ze door de BBI als van de eersten werden aangepakt. Vandaar ook dat ze in alle stilte een batterij advocaten en consultants raadpleegden waarvoor de kostprijs al meer dan 24.000 euro bedraagt en de teller nog loopt.”

Bolle vreest vooral voor de burger wat de komende bestuursperiode betreft. “Sportief Ieper zou zich wel eens kunnen verslikken anno 2019. Want volgens ons zijn nieuwe, hogere tarieven die rekening houden met de btw-verplichting onvermijdelijk. Weet dat de prijzen ongeveer al twintig jaar quasi onveranderd zijn”, besluit het oppositieraadslid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees