De fratsen van Rik Meyhi lieten niemand onberoerd: “Ik maakte er mijn Handelsmerk van”

Het zijn vooral de kwalitatief sterke renners die door hun straffe prestaties in het collectief geheugen gegrift staan. Maar er zijn ook enkelingen die om compleet andere redenen bekendheid verwierven. Rik Meyhi is daar de exponent van. Zijn fratsen lieten niemand onberoerd.

“In de jeugdreeksen was ik gedreven bezig met mijn sport, maar toen het op latere leeftijd echt menens werd, moest ik inzien dat ik onvoldoende talent had om als crosser potten te breken”, vertelt de inmiddels 60-jarige Meyhi. “Ik wilde het veldrijden echter niet opgeven en besloot het over een andere boeg te gooien. Ik merkte dat het publiek in afwachting dat de grote tenoren passeerden wel wat vermaak kon gebruiken. Ik probeerde hier en daar al eens wat gekke dingen uit en toen dit aansloeg, besloot ik er mijn handelsmerk van te maken.”

“Ik haalde op de fiets fratsen uit met collega’s en met het publiek. Aan het einde van nagenoeg elke cross probeerde ik ook met de winnaar op de aankomstfoto te staan. Dat was geen sinecure. Ik had telkens verschillende ronden achterstand en koos in het slot een strategisch plekje uit. Als de leider passeerde, sprong ik razendsnel op mijn fiets en zette ik alle zeilen bij om hem min of meer bij te benen. Dat waren de zwaarste inspanningen die ik in de crossen nog leverde. De renners konden mijn fratsen wel appreciëren, het gebeurde zelfs dikwijls dat ik hand in hand met de winnaar over de streep reed. Roland Liboton was zo’n klepper met wie ik het goed kon vinden.”

Maar zijn grootste stunt haalde Meyhi uit in Overijse. ‘Wielercommentator Mark Vanlombeek had mij uitgedaagd om live op televisie met fiets en al de vijver in te duiken. Dat was een weddenschap die ik wel wilde aangaan. Halfweg de cross zette ik mij bovenaan de helling klaar en wachtte ik op het sein van de cameraman om vervolgens zonder verpinken naar beneden te stormen en het water in te duiken. Dat leverde geslaagde televisie, en mij een stevige verkoudheid, op. Door de onderkoeling prijkte ik voor één keer zelfs niet op de aankomstfoto”, aldus nog de olijke ex-renner uit Sint-Joris Weert.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio