VELDRIJDEN80STE VLAAMSE DRUIVENCROSS ZONDAG IN OVERIJSE - DEEL II - Roland Liboton en Jozef Thielemans koesteren hun uitstapjes in Overijse

“Een overwinning in Overijse opent deuren”

De jonge Roland Liboton in het wiel van tweevoudig winnaar in Overijse Jan Teugels, met wie hij veel mooie duels uitvocht.hij Foto: archief andre de brouwer

Roland Liboton is met zestien zeges de absolute heerser van de Druivencross. De Rillaarnaar had nog een keertje meer kunnen winnen in Overijse, maar stak in 1979 - zegezeker als hij was - de armen te vroeg in de lucht en werd op de streep nog geklopt door Bert Vermeire.

Ondanks de vele successen van de gebroeders Eric (9) en Roger (7) De Vlaeminck en Sven Nys (6) in de druivenveldrit prijkt Roland Liboton afgescheiden en onbedreigd bovenaan op de erelijst.

“Of ze moesten de cross opnieuw meerdere keren per seizoen organiseren”, gekscheert de vijfvoudige wereldkampioen.

In 1978 zegevierde Roland Liboton een eerste keer in Overijse, om vanaf 1980 een indrukwekkende reeks neer te zetten die enkel werd doorprikt door de Nederlander Hennie Stamsnijder.

“In mijn beginjaren op het hoogste niveau moest ik nog enkele keren de duimen leggen voor Jan Teugels uit Kapelle-op-den-Bos. Een ietwat onderschatte renner, waarmee ik in de loop van mijn carrière vele mooie duels uitvocht”, vertelt de 59-jarige Liboton.

“Maar in de jaren ’80 was ik steevast op de afspraak in Overijse. De Druivencross is zo zeer bepalend geweest in mijn loopbaan. De overwinningen die ik er behaalde als jonge gast deden vele deuren opengaan.”

Dat geluk was enkele jaren voordien niet weggelegd voor Jozef Thielemans (foto kms). Net niet winnen in Overijse had voor de Wolvertemnaar grote gevolgen.

“In 1971 kende ik een begenadigde dag in de druivengemeente”, grasduint Thielemans in zijn geheugen.

“Ik reed er haast een hele koers op kop met Eric De Vlaeminck in mijn wiel. Hij liet mij al het werk alleen opknappen, maar demarreerde in de slotronde wel van achter mijn rug weg. Na afloop had iedereen de mond vol van de nieuwe zege van De Vlaeminck en mijn prestatie was slechts goed voor een voetnoot.”

“Mijn carrière had er mogelijk helemaal anders uitgezien als ik zo’n grote zege wel had weten binnen te rijven. Ik kreeg in mijn beste jaren slechts een paar halfzachte voorstellen om prof te worden. Een risico dat ik nooit heb willen nemen. In 1972 stelde ik mijn ambities hierdoor zelfs bij en werd wielrennen louter een hobby”, aldus de 68-jarige Thielemans, die later in Overijse nog een mooi moment beleefde door in 1983 de nationale titel veldrijden bij de cyclosportieven, nu masters genaamd, te behalen.

Ideale waardemeter

Dan leest het sportieve verhaal van Roland Liboton helemaal anders. Hij stapelde de successen op in een periode dat er nog twee keer per winter in Overijse werd gecrost en was zo jarenlang dé man van de Druivencross.

“Ik reed die veldrit zeer graag. Ik vond er een omloop die mij als gegoten lag. Op het selectieve parcours kon ik zowel mijn techniek als kracht ten volle aanwenden. Ik maakte ieder jaar een hoofddoel van de veldritten in Overijse. Het was voor mij de ideale waardemeter met de kampioenschappen in het verschiet”, blikt de recordwinnaar met veel genoegen terug.

“Een topcross in de provincie bracht telkens ook heel veel supporters van mij op de been. Verschillende bussen zakten volgepropt naar Overijse af. Zij gaven mij de broodnodige steun die ik kon gebruiken. Want ik behaalde er dan wel een heel groot aantal overwinningen, dat liep zeker niet altijd van een leien dakje. Zeker met de opstart van de Superprestige werd de concurrentie nog groter. Met mannen als Zweifel, Simunek en Stamsnijder had ik het niet onder de markt.”

“Ik koester vele mooie herinneringen aan de Druivencross. Ik kom er graag terug en word er telkens met open armen ontvangen. Ik kijk er naar uit om zondag tijdens de reünie met de voormalige kampioenen de verhalen opnieuw boven te halen. Dat wordt ongetwijfeld een geweldige belevenis”, besluit de tienvoudige Belgische kampioen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio