Nederlander start vandaag zijn veldritcampagne

Lars Boom is weer veldrijder: “Ik start in het WK, en niet voor de lol”

Lars Boom is weer veldrijder: “Ik start in het WK, en niet voor de lol”

Foto: Photo News

Vandaag in Asteasu, zaterdag in Elorrio en zondag in Igorre. De eerste drie crossen van Lars Boom vinden niet plaats op de meest spraakmakende locaties. “Ik wil ver van alle aandacht hervatten. Pas tijdens de kerstperiode en op het WK wil ik mij meten met de toppers. Al moet ik wel eerst nog geselecteerd worden.”

In het Baskenland mijdt Lars Boom de andere Belgische en Nederlandse toppers. “Op dit moment ben ik nog niet klaar om mij met hen te meten”, zegt Boom vanuit noordelijk Spanje. “Ik ben hier omdat ik graag in deze regio rijd, omdat het drie crossen op een korte periode zijn en ik maandag vlot kan aansluiten bij de eerste ploegstage.”

Na de stage met zijn nieuwe ploeg LottoNL-Jumbo hervat de 30-jarige Nederlander zijn crossactiviteiten tijdens de wereldbekermanche in Heusden-Zolder. “Rond de kerstperiode ben ik van plan nog enkele crossen in België en Nederland te rijden. Surhuisterveen is al zeker, met de andere organisatoren lopen de onderhandelingen nog.”

Ook het WK eind januari is een doel. Vorig jaar werd Boom, ondanks weinig voorbereiding, knap veertiende. “Ik hoop dit seizoen beter voor de dag te komen. Vorig jaar had ik vaak last van de rug. Die fysieke kwaaltjes heb ik nu niet. Ik heb mij ook beter en specifieker kunnen voorbereiden. Ik wil graag een rol spelen op het WK, al moet de bondscoach mij wel selecteren. De omloop van dit jaar ligt mij alleszins beter dan Zolder.”

Vorig jaar laste de wereldkampioen van 2008 de crossperiode in om zich te amuseren. Dit jaar meent hij het ernstiger. “Ik start niet voor de lol. Ik ga niet verkondigen dat ik zal winnen tegen Mathieu of Wout, maar ik ga ook niet meerijden als figurant. Ik hoop door tegen die twee te strijden zelf sterker te worden. Met enkel een plaats in de top tien zal ik niet tevreden zijn. Ik wil een voorname rol spelen, ook op het WK.”

“Ik heb onderhandeld met Nys”

Na twee seizoenen Astana maakt Lars Boom op 1 januari de overstap naar LottoNL-Jumbo. Al had hij ook voor Telenet-Fidea van ploegmanager Sven Nys kunnen rijden. “Meteen na het voorjaar heb ik met Sven een paar keer aan tafel gezeten. Het was een optie om weer voltijds crosser te worden. De onderhandelingen liepen, maar ze kozen dan voor Lars van der Haar als nieuw uithangbord.”

Sven Nys bevestigt die gesprekken. “Ik heb altijd een heel goeie band gehad met Lars Boom. We zijn lang ploegmaats geweest. De ploeg en ik wilden hem er graag bij, maar we hebben uiteindelijk voor Van der Haar gekozen.” Leuk om te weten: Boom en Van der Haar hebben dezelfde zaakwaarnemer.

Corrigeer