Burgemeester gaat in tegen Nederlandse regering en noemt kerncentrale Doel veilig

Burgemeester gaat in tegen Nederlandse regering en noemt kerncentrale Doel veilig

Foto: REUTERS

BRUSSEL -

Volgens de burgemeester van de Nederlandse gemeente Borsele, Jaap Gelok, is de kerncentrale in het Belgische Doel veilig. Op basis van de veiligheidsrapporten die hij heeft gelezen, stelt hij dat de centrale in Doel niet dicht hoeft. De burgemeester gaat daarmee in tegen de Nederlandse regering.

“Uit de informatie die ik tot nu toe heb gekregen, ga ik niet zeggen dat de centrale dicht moet. Dat kan ik niet zeggen”, zo verklaarde Gelok donderdag in het radiojournaal van de Nederlandse openbare omroep NOS.

Woensdag had de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, nog aan de Tweede Kamer meegedeeld dat ze de Belgische regering heeft gevraagd de tijdelijke sluiting van de kerncentrales te overwegen. Dat deed zij nadat uit onderzoek naar voren was gekomen dat de kans op een kernsmelting bij brand in de centrale Tihange heel groot zou zijn.

Maar volgens de burgemeester van Borsele is dat op basis van de veiligheidsrapporten zeker niet nodig voor Doel. “Voor zover ik kan beoordelen zijn de centrales veilig. Honderd procent veiligheid bestaat niet in het leven”, klinkt het. Gelok benadrukt dat hij nochtans over dezelfde rapporten beschikt als Schultz.

Ook in Borsele staat een kerncentrale. De Nederlandse gemeente ligt in vogelvlucht op een veertigtal kilometer van de kerncentrale van Doel.

Corrigeer

NIEUWS