Europees groen licht voor Belgische steun offshore energie

Europees groen licht voor Belgische steun offshore energie

Foto: IMAGEGLOBE

Brussel -

De Europese Commissie heeft donderdag het licht op groen gezet voor de Belgische financiering van offshore energie. Volgens de Commissie zijn de steun voor de windmolenprojecten Norther en Rentel en het certificatensysteem van de CREG voor offshore energie in overeenstemming met de Europese richtsnoeren over staatssteun die het milieu beschermt en groene energie stimuleert.

“De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling en de twee projecten het aandeel groene stroom zullen vergroten en de vervuiling zullen terugdringen, terwijl concurrentieverstoringen als gevolg van de staatssteun beperkt zullen blijven. Ze zullen België helpen zijn doelstelling voor 2020 om 13 procent van zijn energiebehoeften uit hernieuwbare bronnen te halen, te bereiken”, zo stelt de Commissie in een mededeling.

Energieregulator CREG gaat de exploitanten van offshore parken certificaten verlenen voor energie uit hernieuwbare energiebronnen. Zij kunnen die certifcaten vervolgens verkopen aan netwerkbeheerder Elia tegen een prijs die hoger ligt dan de prijs die ze krijgen voor op de markt verkochte elektriciteit. De regeling wordt gefinancierd door een opslag die uiteindelijk door de consumenten wordt betaald. Om discriminatie te vermijden, zal de regeling vanaf volgend jaar wel gedeeltelijk opengesteld worden voor buitenlandse producenten.

Daarnaast gaat België ook steun verlenen aan de bouw van een windmolenpark met een capaciteit van 296 MW (Rentel) en een park met een capaciteit van 350 MW (Norther) in de Noordzee. De exploitanten kunnen ook gebruik maken van het certificatensysteem van. Beide projecten kunnen overigens ook rekenen op steun van het Europese Fonds voor Strategische Investeringen, het zogenaamde Juncker-fonds.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees