WB-Veranclassic-Aqua Protect

Roy Jans opvallendste nieuwkomer bij nieuw, Waals procontinentaal team

Roy Jans opvallendste nieuwkomer bij nieuw, Waals procontinentaal team

Foto: VDB

Het vroegere Wallonië-Bruxelles rijdt vanaf volgend seizoen onder de naam WB-Veranclassic-Aqua Protect. Voor het eerst treedt de ploeg aan op procontinentaal niveau. Het team versterkte zich met negen nieuwe namen, waaronder voor het eerst ook niet-Belgische renners.

Opvallendste nieuwkomer is sprinter Roy Jans. De 26-jarige Limburger komt over van Wanty-Groupe Gobert en wordt meteen het speerpunt van zijn nieuwe ploeg. Vorig jaar won hij de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen.

De wielerploeg, in 2011 opgericht op initiatief van de minister van Sport van de Franse gemeenschap, kan door nieuwe sponsors volgend seizoen een niveau hoger aantreden. Met ook nog Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert en Veranda’s Willems-Crelan, ook pas vanaf 2017 pro continentaal, telt België voor het eerst vier wielerploegen op het op één na hoogste niveau in het Europese wielrennen.

Wallonië-Bruxelles kende in 2016 het succesvolste seizoen in zijn geschiedenis met een vijfde plaats in het continentale circuit, tien overwinningen, 32 podiumplaatsen en de individuele eindzege in de UCI Europe Tour met Baptiste Planckaert, die overstapte naar Team Katusha.

“Dit is een logische stap in de evolutie van de ploeg. Het opent perspectieven om nog beter jongeren op te leiden, onder meer in samenwerking met AGO-Aqua Service, een continentaal team dat bestaat uit 16 jonge beloften”, klinkt het bij WB-Veranclassic-Aqua Protect.

Jans: “Mijn grote doel is het BK”

Roy Jans sloot vorig seizoen af met een overwinning in de Nationale sluitingsprijs en kijkt met ambitie uit naar het nieuwe jaar. De 26-jarige Limburger reed de afgelopen drie seizoenen voor Wanty-Group Gobert, maar zoekt nu nieuwe horizonten op: “Ik ben heel blij dat ik volgend seizoen voor WB-Veranclassic-Aqua Protect fiets. Vorig seizoen viel op dat ze echt in blok rijden en een sterke ploeg vormen, dat is cruciaal om overwinningen te boeken”, verklaarde Jans op de teamvoorsteling.

De sprinter kijkt met gemengde gevoelens terug op 2016: “Ik ben heel goed begonnen met onder andere twee derde plaatsen in Qatar en een derde plaats in Oman, maar daarna kende ik veel pech. Vanaf juli ging het dan weer beter en de de overwinning in de Sluitingsprijs was de kers op de taart.

“In 2017 wil ik koersen winnen, dat ligt voor de hand. Ik ben altijd goed in het begin en op het einde van het seizoen, maar in 2017 wil ik regelmatiger presteren. Mijn grote doel is het Belgische kampioenschap, dat dit jaar echt iets voor sprinters is. Daarnaast droom ik al jaren van Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs. In sommige wedstrijden zal ik als kopman uitgespeeld worden, maar in andere ga ik mij zeker ook ten dienste van mijn ploegmaats stellen.”

Ploegsamenstelling 2017: Jimmy Duquennoy (Bel/21 jaar), Sébastien Delfosse (Bel/23), Tom Dernies (Bel/26), Thomas Deruette (Bel/21), Ludwig De Winter (Bel/23), Grégory Habeaux (Bel/34), Kevyn Ista (Bel/32), Olivier Pardini (Bel/31), Julien Stassen (Bel/28), Antoine Warnier (Bel/23), Roy Jans (Bel/26/Wanty-Groupe Gobert), Ludovic Robeet (Bel/22/Color Code-Arden Beef), Alex Kirsch (Lux/24/Stölting Service Group), Christophe Masson (Fra/31/Veranclassic-AGO), Lawrence Naesen (Bel/24/Cibel-Cebon), Dimitri Peyskens (Bel/24/Veranclassic-Ago), Lukas Sprengler (Zwi/22/BMC Development), Maxime Van Tomme (Bel/30/Roubaix-Lille Métropole), Justin Jules (Fra/30/Veranclassic-Ago).

Sportdirecteurs: Frédéric Amorison, Olivier Kaisen, Thierry Marichal (IAM Cycling) .

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.