De soldaat die zijn leven keer op keer riskeerde om de levens van zijn kameraden te redden

Het uitzonderlijke verhaal van de oorlogsheld die weigerde mensen te doden

Desmond Doss. Foto: rr

Over 3 dagen worden de nominaties bekendgemaakt voor de Golden Globes. In Hollywood is men er alvast van overtuigd dat Hacksaw Ridge heel wat nominaties zal binnenhalen. Begin deze maand pakte de film van Mel Gibson ook al 12 nominaties voor de Critic’s Choice Awards, waaronder die voor Beste Film.

Filmcritici twijfelen er intussen ook niet aan dat de film meerdere keren zal opduiken bij de Oscar-nominaties begin volgend jaar. De film blijkt dus bijzonder goed te zijn. Het verhaal erachter is nóg meer bijzonder. Hacksaw Ridge is namelijk gebaseerd op waargebeurde feiten.

De film vertelt het verhaal van Desmond Doss. 10 jaar geleden stierf de Amerikaan. Dat hij nog zolang leefde, is al een klein wonder. Hij riskeerde tientallen keren zijn leven voor zijn kameraden. Desmond werd als soldaat naar het Japanse Okinawa gestuurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar in tegenstelling tot wat van soldaten verwacht wordt, weigerde de toen 26-jarige soldaat wapens te dragen en op anderen te schieten.

26 jaar eerder, op 7 februari 1919 werd Desmond Thomas Doss geboren in Lynchburg in de Amerikaanse staat Virginia. Tijdens de Grote Depressie ging hij niet langer naar school om zijn ouders, broer en zus te kunnen bijstaan.

Geen wapens vanwege geloof

Toen de Tweede Wereldoorlog begon in 1940 werkte Desmond op een scheepswerf in Newport News, ook in Virginia. Gedreven door patriotisme wil Desmond zijn land dienen en trekt hij naar het leger. Maar daar wilde hij de wapens niet opnemen omwille van zijn geloof. Doss was namelijk een overtuigde Zevendedagsadventist. Dat is een internationale christelijke geloofsgemeenschap die onder andere ook gelooft dat de Tien geboden nooit door Jezus werden afgeschaft, en dat ze dus nog steeds gelden voor alle mensen die geloven in God. Een van die tien geboden is: ‘gij zult niet doden’. En dat gebod wilde Desmond Doss, ondanks dat hij soldaat was, dus met hart en ziel opvolgen. Een logische stap binnenin het leger voor de twintiger was dan ook om zich aan te sluiten bij het medische personeel.

Bronze Star

Tijdens gevechten op het eiland Guam en op de Filipijnen in 1944 hiel hij al gewonde soldaten die onder vuur werden genomen. Daarvoor kreeg hij twee keer een Bronze Star, een Amerikaanse oorlogsonderscheiding voor “individuen in dienst van de Amerikaanse strijdkrachten die zich in een oorlogsgebied onderscheiden door heldhaftigheid, bijzondere prestaties of verdienstelijke uitoefening van hun taak.”

Maar dat was nog maar een voorbode van wat Desmond later in Okinawa voor elkaar kreeg. Tijdens de Slag om Okinawa, die duurde van 1 april 1945 tot 22 juni 1945 in Japan, namen Japanse en Amerikaanse strijdkrachten het tegen elkaar op in hevige gevechten. Bijna 150.000 soldaten kwamen in die kleine drie maanden om het leven. Aan Japanse zijde vielen ook nog eens 7.455 gewonden, bij de Amerikanen waren dat er 71.000. 75 van hen werden op 29 april 1945 gered door één man: Desmond Doss.

Het uitzonderlijke verhaal van de oorlogsheld die weigerde mensen te doden
Scène uit Hacksaw Ridge. Daarin wordt Desmond Doss gespeeld door acteur Andrew Garfield

Bewust schieten op medici

De jonge soldaat riskeerde zijn leven, en deed dat opnieuw, en opnieuw, en opnieuw...Terwijl er op hem geschoten werd, snelde hij naar gewonde soldaten om hen in veiligheid te brengen. En zelfs dan weigerde hij nog steeds om een wapen te dragen waarmee hij zichzelf mogelijk had kunnen verdedigen. Hij had zelfs geen mes bij zich: ongeacht in welke situatie hij zich ook bevond, Desmond wilde geen wapen opnemen om het leven van een andere mens te beëindigen. Nochtans was zijn leven meer dan eens in gevaar: de Japanners richtten hun geweren namelijk meer dan eens bewust op de medici binnen het leger. Hiermee wilden ze de moraal van de Amerikanen naar beneden halen. “Want als er geen ‘medics’ meer waren, dan hadden de soldaten niemand meer die voor hen zorgden. Daarom hadden al onze soldaten van het medische team ook bewapend. Allemaal, behalve ik”, zei Desmond daar na de oorlog over.

Die 29e april bracht Desmond gewonde soldaten één voor één in veiligheid. De gevechten vonden plaats op een heuvel. Hij bracht de gewonden naar de rand daarvan en bracht hen via een touw in veilige handen.

Ook zelf gewond

Zo’n maand later raakte Desmond in Okinawa toch gewond. Op 21 mei werd hij getroffen aan zijn benen door een granaat. Maar zelfs dán toonde de soldaat uitzonderlijke moed door het leven van zijn kameraden voor dat van zichzelf te zetten. Hij verzorgde zijn eigen zware verwondingen en wachtte daarna vijf uur vooraleer andere medics hem kwamen ophalen. Toen soldaten hem met een brancard wegvoerden, zag Desmond een andere soldaat op de grond liggen, een man die nog zwaarder gewond was. Desmond stond erop om zijn plaats op de brancard af te staan. De andere soldaat werd weggevoerd, maar op het moment dat Desmond zat te wachten tot de verplegers hem weer kwamen oppikken, werd hij getroffen door de kogel van een scherpschutter. Zijn arm werd daarbij geraakt. Toch slaagde Desmond er nog in om, ondanks ernstige wonden aan de benen en arm, naar de hulppost te kruipen, waar hij uiteindelijk de nodige hulp kreeg.

Het uitzonderlijke verhaal van de oorlogsheld die weigerde mensen te doden
Desmond Thomas Doss krijgt een Medal of Honor van president Harry Truman Foto: US Federal Government

Medal of Honor

Die twee momenten worden het vaakst beschreven als het verhaal van Desmond Doss verteld wordt, maar de man heeft tijdens zijn legerdienst nog veel meer mensenlevens gered. Voor zijn heldhaftige daden tijdens de Slag in Okinawa en tijdens andere gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog, kreeg Desmond een Medal of Honor, de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding. Die wordt uitgereikt “voor opvallende moed en ondernemingszin met gevaar voor eigen leven, boven wat de dienst vereist, in daadwerkelijk gevecht tegen een vijandelijke krijgsmacht”. En dat is wat Desmond meer dan eens getoond heeft.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees