Johan Van Overtveldt wil accijnzen “herbekijken”

Hogere taks op tabak en alcohol staat al ter discussie

Hogere taks op tabak en alcohol staat al ter discussie

De hogere accijnzen op alcohol en tabak leveren helemaal niet op wat de regering had gehoopt. Consumenten gaan door de prijs immers meer en meer over de grens kopen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de accijnsverhoging daarom weer op de regeringstafel gooien.

Goed nieuws, hoor ik u denken. Want dat er minder belastinggeld binnenkomt, betekent dat de Belgen minder drinken en roken. Helaas. Dat is niet echt zo. Dat de schatkist minder gevuld raakt met accijnzen en btw, komt vooral doordat Belgen sinds de hogere tarieven meer en meer de grens overtrekken om de producten te kopen. Ook buitenlanders komen minder naar ons land om tabak en alcohol in te slaan.

Minister Van Overtveldt maakte er zich gisteren in de Kamer tijdens de bespreking van de begroting zorgen over. Exacte cijfers komen volgende week pas binnen, maar nu al is duidelijk dat de teller lang niet zo hoog staat als gehoopt. Om de tax shift mee te financieren, had de ploeg van premier Charles Michel (MR) tegen 2019 nochtans gehoopt op meer dan 400 miljoen euro. Niet dus.

Hogere taks op tabak en alcohol staat al ter discussie
Foto: Marc Herremans - Mediahuis

“Aanzetten tot roken”

De N-VA-minister gaat dan ook alles herbekijken. “Als verantwoordelijke minister ga ik de regering vragen om enkele verhogingen opnieuw in overweging te nemen”, verklaarde hij gisteren in het parlement.

Alcohol en tabak gewoon weer goedkoper maken, is echter niet evident. Niet alleen om financiële redenen, maar ook omdat de overheid dan zeker het verwijt zal krijgen aan te zetten tot meer roken en drinken.

Wat de redenen ook zijn, het is alweer een tegenslag voor de regering en de financiering van de tax shift. Die voorzag een serieuze lastenverlaging voor de bedrijven en hogere nettolonen voor werknemers. En alles moet worden betaald door andere belastingen. Niet alleen de hogere accijnzen op tabak en alcohol, maar ook bijvoorbeeld de speculatietaks (ondertussen afgeschaft), de fiscale regularisatie en de kaaimantaks brengen niet het verwachte geld op. Dat nu ook de plannen voor een suikertaks worden opgeborgen (zie hieronder) maakt het lijstje weer wat groter. Eerder waarschuwden overigens ook een aantal instellingen voor de onzekere financiering van de tax shift. Die is na 2019 sowieso niet helemaal gefinancierd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees