Duitsland wil grenscontroles tot na parlementsverkiezingen

Duitsland wil grenscontroles tot na parlementsverkiezingen

Foto: AFP

Duitsland wil dat het ook nog na februari grenscontroles kan blijven uitvoeren, tot na de parlementsverkiezingen van de tweede helft van 2017. De plannen zijn al op Europees niveau besproken, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag.

De Duitse regering maakte melding van het plan in een vergadering van Europese diplomaten, schrijft Der Spiegel dan weer. Tijdens die vergadering zei een vertegenwoordiger van de Europese Commissie dat Duitsland specifieker moet zijn over de terreurdreiging die het aanvoert om langere grenscontroles te verantwoorden. Der Spiegel weet verder nog dat de Duitse overheid van mening is dat de controles aan de Europese buitengrenzen onvoldoende werken. Nog volgens de Duitsers beschikken ze over informatie dat sommige vluchtelingen die naar Duitsland afreizen terroristen zijn.

‘Als de Europese Commissie de verlenging niet toestaat, wat ik niet zou begrijpen, dan moet Duitsland onafhankelijk beslissen om grenscontroles te blijven doen aan de grens tussen de deelstaat Beieren en Oostenrijk’, zei Stephan Mayer (CSU) aan Welt am Sonntag.

Duitsland is, net als België, lid van de Schengenzone, waarbinnen controles aan de nationale grenzen zijn opgeheven. In volle vluchtelingencrisis besloten verscheidene lidstaten vorig jaar terug te grijpen naar grenscontroles. In november kregen Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen de toelating om die tijdelijke grenscontroles met drie maanden te verlengen, tot februari.

Corrigeer

NIEUWS