Standbeeld Nello en Patrasche in Antwerpen feestelijk onthuld

Op de Handschoenmarkt is het standbeeld van Nello & Patrasche feestelijk onthuld tijdens de start van Winter in Antwerpen. Het beeld was al aangkomen op 25 november, maar een groot canvas hield de nieuwsgierigen nog in spanning. Nu kan je het kunstwerk gaan bekijken in het centrum van Antwerpen.

mrra

De aankondiging gebeurde met een spectaculaire lichtshow op de kathedraal van Antwerpen. Nello en Patrasche horen duidelijk thuis in Antwerpen met dit ontwerp, want ze gaan letterlijk op in de omgeving. De kasseien van de Handschoenmarkt vormen het dekentje van de jongen en het hondje. De onthulling was meteen ook de aftrap van het winterevenement en de traditionele kerstmarkt met ijspiste en winterbar.

Het volksverhaal over Nello en Patrasche

Het verhaal van Nello en Patrasche gaat over een arme weesjongen en zijn trouwe viervoeter, een klassieker van formaat uit de negentiende eeuw. De Engelse roman “A Dog of Flanders” vertelt het verhaal van een arm jongetje uit Hoboken dat samen met zijn hondje elke dag melk komt verkopen in Antwerpen. Het is de vriendschap tussen de twee en de positiviteit van de arme Nello, wat het verhaal zo populair maakt. Nello sterft uiteindelijk van kou en ontbering, nadat hij eindelijk de schilderijen van Rubens in de Antwerpse kathedraal heeft gezien.

Een volksverhaal dat zich in Vlaanderen afspeelt, maar Nello en Patrasche zijn vooral cultfiguren in Japan. De inhoud sluit immers naadloos aan bij de Japanse waarden van trouw aan de meester en eervol sterven. Daar maakten ze er in 1975 zelfs een animatiefilm van. Veel toeristen komen dan ook van Azië naar hier om het bier van Nello en Patrasche te drinken en nu kunnen ze ook een nieuw standbeeld komen bekijken.

“Ik dat ze gezwicht zijn voor het idee van het kassei-dekentje”

Het wit marmeren beeld is 1,10 meter hoog en 1,80 meter breed. Met een grote kraan werd het op de Handschoenmarkt in Antwerpen gelegd.

© Instagram/Tanguy Ottomer

“Het is de eerste keer dat ik een werk publiek toon. En meteen op zo’n plek”, zei kunstenaar Batist Vermeulen eerder al tegen het Nieuwsblad. Zijn ontwerp voor een beeld van Nello en Patrasche overtuigde het stadsbestuur . “Ik denk dat de Stad Antwerpen gezwicht is voor het idee van het kassei-dekentje.” Het standbeeld kostte 40.000 euro.

LEES OOK. Gentse kunst voor Antwerpse kathedraal, Batist Vermeulen haalde opdracht binnen voor beeld ‘Nello en Patrasche’

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie