voetbal 1ste provinciale

Grote meerderheid kiest voor scheiding

Brussel -

De boedelscheiding in de provincie Brabant is sinds vrijdag een feit. Op een geheime stemming op de Algemene Bijzondere Vergadering van Provinciaal Comité Brabant kozen 122 van de 139 aanwezige clubs voor een volledige splitsing tot in eerste provinciale.

Dit seizoen is eerste provinciale de enige unitaire reeks in een Vlaamse en Waalse/Brusselse entiteit. De uitslag heeft ook gevolgen voor de Beker van Brabant en het vrouwenvoetbal. Daar volgt vanaf volgend seizoen ook een indeling naargelang de taal.

Het werd een klinkende zege voor het jakamp in wat beschouwd werd als één van de meest ingrijpende beslissingen van de jongste jaren. Volgens Marc Roosens, secretaris van PC Brabant, is dit een louter politieke keuze.

“Veel mensen betreuren de scheiding, maar ze beseffen dat het geen zin meer had om te strijden tegen de structuren van ons land. Dit beteketent niet dat we van de ene dag op de andere de informele contacten op de voetbalbond tussen de Nederlandstalige en Franstalige clubs in Brabant stopzetten. Ik vrees wel dat ook dat zal verwateren met de tijd.”

Volgend seizoen mogen de Voetbafederatie Vlaanderen (VFV), de Vlaamse vleugel binnen de KBVB, en de Waalse tegenhanger ACFF in volledige autonomie hun eigen provinciale reeksen organiseren.

Voor volgend seizoen toe betekent dit concreet een Vlaamse eerste provinciale met 16 clubs en een Waalse/Brusselse reeks met 14 clubs. Op de korte termijn zouden er in die reeks twee clubs kunnen bijkomen. De formule in tweede provinciale met twee Vlaamse reeksen van 18 ploegen wordt tot nader order behouden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio