Kinderen ontroostbaar, dierenbeul vergiftigt hun pony en slaat andere dood

Britney, Milan en Liam bij de enige overgebleven shetlandpony Black. Foto: Smb

Oudenburg / Eernegem -

Een onbekende heeft twee shetlandpony's gedood in een weide in Eernegem. Eentje werd vergiftigd, de andere doodgeslagen. “Wat kunnen die beestjes nu misdaan hebben om zo mishandeld te worden?”, vraagt de eigenaar zich af.

Het gezin Vermeersch uit Oudenburg is twee van zijn drie shetlandpony's kwijt in enkele dagen tijd. Het eerste werd vergiftigd. Het andere werd bruut de kop in geslagen. “Wat voor een onmens moet je zijn om zoiets te doen?”, vragen Nick Vermeersch (41) en Claudia Reichert (45) zich af. “Ik durf m'n kinderen bijna niet uit te leggen wat er met hun pony's gebeurd is.”

De dieren graasden in een weide in de Westkerkestraat in Eernegem. Vorige week begonnen twee van de drie echter vreemd te doen. De diertjes braakten en hadden diarree. “Plots viel Dario zomaar dood”, zegt Nick. “We lieten ze onderzoeken door een dierenarts en die was formeel: de pony's waren vergiftigd.”

Maar zondagmorgen was hun verbijstering nog groter. Toen vonden ze Fleur - een hengstje in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden - badend in het bloed in de weide. “Hij was aan het snakken naar adem”, zegt Nick. “Zijn schedel was helemaal doorboord. Iemand moet 's nachts met iets heel hard en scherps op zijn hoofd geslagen hebben. Het beestje werd letterlijk de kop in geslagen en daarna gewoon voor dood achtergelaten. Het moet echt een gruwelijke strijd gevochten hebben.” Het was uiteindelijk de dierenarts die het uit zijn lijden verloste.

Andere weide

Liam (6), Milan (8) en Britney (15) zijn er het hart van in. Zij gingen zowat elke dag na school naar hun pony's. “Dat was altijd het eerste waar ze over begonnen”, zegt papa Nick. “Ik heb de jongste nog niet verteld wat er precies is gebeurd. Ik weet niet goed hoe ik het hen moet uitleggen.”

Ook voor opa Godfried (73) is het onbegrijpelijk. Hij is met pensioen en nam de zorg voor de dieren ter harte. “Wie doet nu zoiets? Het waren nochtans echt lieve beestjes. Ik begrijp niet waarom iemand die kwaad zou willen doen.”

De derde pony, Black, zit ondertussen ook in een andere weide. Volgens Nick ziet hij er echt van af. “Het is precies alsof hij huilt, heel vreemd”, zegt hij. “Zulke dieren kunnen echt niet goed alleen zijn. Dus ik heb zijn moeder nu bij de vorige eigenaar gekocht. Hopelijk vindt hij daar een beetje steun.”

Nick belde zondagmorgen naar de politie, maar gaat vandaag ook officieel klacht indienen tegen onbekenden. Al heeft hij wel een vermoeden wie er achter de feiten zit.

Corrigeer

NIEUWS