Syrisch leger executeert meer dan 80 burgers in Aleppo

© AFP

Troepen die strijden voor het Syrische leger zijn de laatste wijken van de stad Aleppo binnengedrongen die nog door rebellen worden gecontroleerd. Volgens de Verenigde Naties (VN) gaan ze van deur tot deur en schieten ze burgers dood in hun huis, onder wie ook onschuldige vrouwen en kinderen.

jva

Na een verwoestend offensief van vier weken kreeg het Syrische regime maandag bijna de hele stad in handen. Bronnen binnen het Russische leger spreken van 98 procent van de stad. De rebellen trokken zich terug in een wijk in het oosten van de stad. Op vier locaties zouden daar tijdens de laatste 48 uur in totaal 82 burgers zijn gedood. Onder de slachtoffers zouden 11 vrouwen en 13 kinderen zijn, die de belegerde stad nog niet hadden kunnen ontvluchten.

“We ontvingen maandagavond al de eerste verontrustende berichten dat verschillende lichamen in straat lagen. De overlevenden konden door de aanhoudende bombardementen de lijken niet bergen, of ze vreesden zelf te worden neergeschoten. De bewoners krijgen gewoonweg niet de kans om zich te verdedigen”, aldus VN-woordvoerder Rupert Colville in Genève.

“Compleet verval van menselijkheid”

De executies lijken sterk op een afrekening, nadat de oppositie tegen president Bashar al-Assad bijna vier jaar lang grote delen van de stad controleerden. Aleppo was ook het “laatste rebellenbolwerk in Syrië”, de laatste van de vier grootste steden die niet volledig in handen zijn van de regering. “Dit is een compleet verval van menselijkheid”, aldus Colville.

Vele burgeractivisten in Aleppo vreesden maandag al voor hun leven als ze in handen zouden vallen van de regeringstroepen, die berucht zijn om folteringen en verdwijningen. “Ik kan me niet simpelweg overgeven. Ik spreek vrijuit en dat is een misdaad”, zo tweette Abdulkafi al-Hamdo, een lokale leerkracht Engels.

LEES OOK. Hartverscheurende tweets van Bana (7) uit Aleppo: “Mijn vader is gewond en iedereen sterft, dit zijn onze laatste momenten”

“Internationaal humanitair recht respecteren”

© REUTERS

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakt zich ernstig zorgen over het nieuws dat hij binnenkrijgt uit Aleppo, aldus zijn woordvoerder maandag. “Hoewel benadrukt moet worden dat de VN de informatie niet op een onafhankelijke manier kunnen controleren, wil de secretaris-generaal zijn grote bezorgdheid overmaken aan de betrokken partijen”, aldus Stephane Dujarric.

© AFP

De secretaris-generaal van de VN drong er bij de Syrische regering en haar bondgenoten op aan de burgers te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren. Noch het Syrische regime noch bondgenoot Rusland reageerden.

Hulporganisaties dringen al enkele weken aan op een veilige doorgang voor burgers uit de gebombardeerde en beschoten delen van Aleppo. Naar schatting zouden nog enkele duizenden mensen vastzitten in door rebellen gecontroleerde wijken.

LEES OOK. Paus Franciscus schrijft opmerkelijke brief aan president Assad

Meer over Syrië

MEER NIEUWS