Personeel OCMW-rusthuis sloot dementerende bejaarde op in ijzeren kooi

Personeel OCMW-rusthuis sloot dementerende bejaarde op in ijzeren kooi
Aalst -

Drie personeelsleden van het OCMW-rusthuis in Aalst hebben niet alleen een dementerende bejaarde vastgebonden op een stoel, ze sloten haar ook op in een ijzeren kar waarmee linnen worden vervoerd. “Ontslag op staande voet was de enige gepaste straf”, zegt OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) van Aalst.

Het incident deed zich voor in het OCMW-woonzorgcentrum Mijlbeke in Aalst. Een aantal collega’s lichtte de directeur in over de mishandeling. Volgens hen was het niet de eerste keer dat dit gebeurde.

Personeel OCMW-rusthuis sloot dementerende bejaarde op in ijzeren kooi

De dementerende bejaarde probeerde het rusthuis te verlaten. Daarop hebben drie personeelsleden haar met een laken vastgebonden op een stoel. Omdat dit blijkbaar niet volstond hebben ze haar ook nog even opgesloten in een linnenkooi, een kar waarmee bed- en badkamerlinnen wordt vervoerd.

De drie personeelsleden bekenden de feiten onmiddellijk”, zegt OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) voor wie er maar een sanctie zwaar genoeg was: ontslag.

De betrokken personeelsleden zijn twee statutaire medewerkers van het OCMW-rusthuis. Zij zijn op staande voet aan de deur gezet. Tegen een derde, die contractueel is, is een tuchtprocedure opgestart die tot een ontslag kan en wellicht ook zal leiden. De laatste werk al zeer lang voor het OCMW.

Personeelstekort ontkend

“Zulke praktijken kunnen absoluut niet door de beugel. In bepaalde gevallen kunnen patiënten worden vastgebonden om ze tegen zichzelf te beschermen. Er bestaan echter strikte regels om iemand te fixeren, zoals dat heet. Die zijn hier niet gevolgd.”

Volgens Dirk Van Himste van de socialistische vakbond wijst dit incident op een acuut personeelstekort. Maar dat spreekt OCMW-voorzitter Smeyers met klem tegen. “We zitten wat personeelsbezetting boven de Riziv-normen”, zegt ze.

“Het groot verloop in de zorgsector is wel een feit. We zijn constant op zoek naar nieuw personeel. Maar dan nog mocht dit in geen geval een reden zijn om zo’n handeling te stellen. Er zijn duidelijke afspraken hoe je met dat soort van situaties omgaat”, zegt Smeyers nog.

Naast het ontslag, riskeren de drie dat het voorval ook nog een gerechtelijk staartje krijgt. Er is immers een onderzoek gestart door politie en gerecht .

Corrigeer

MEER NIEUWS