Asielzoeker die tiener verkrachtte en doodde gooide eerder studente van klif op Corfu

Asielzoeker die tiener verkrachtte en doodde gooide eerder studente van klif op Corfu

Hussein K. en Maria Ladenburger. Foto: Facebook.

De Afghaanse vluchteling die de Duitse studente Maria Ladenburger vermoedelijk om het leven heeft gebracht, zou eerder al een jonge vrouw beroofd hebben op Corfu. Vervolgens zou Hussein K. haar van de rotsen gegooid hebben, meldt het Duitse weekblad Stern.

De feiten dateren van mei 2013. De vluchteling zou een 20-jarig meisje op het Griekse eiland overvallen hebben. Hij zou zijn slachtoffer nadien van een klif gegooid hebben. De studente werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De dader zou volgens Stern veroordeeld zijn tot een celstraf van tien jaar. Het is niet duidelijk waarom hij in vrijheid werd gesteld.

LEES OOK. Syrische vluchteling na moord op studente: “Criminele vluchtelingen moeten gedeporteerd worden”

Op 16 oktober jongstleden werd in Duitsland het levenloze lichaam van Maria Ladenburger teruggevonden in de rivier Dreisam, op ongeveer een kilometer van haar studentenresidentie. De nacht voordien was de studente verdwenen na een feestje op weg naar huis. Ze werd in de buurt van het station van Schwarzwald van haar fiets getrokken en overmeesterd, verkracht en vermoord.

Speurders arresteerden de 17-jarige Hussein K. Onderzoek van bewakingscamera’s en een link met DNA-sporen identificeerden hem als de vermoedelijke dader van de brutale moord. Duitsland stond meteen in rep en roer: de jongeman werd geboren in Afghanistan en zou in november 2015 in Duitsland zijn toegekomen als een onbegeleide minderjarige. Hij werd er opgevangen door een Duitse familie.

Meteen na de feiten zijn lange haren afgeknipt

Uit een onderzoek van zijn Facebookprofiel blijkt dat Hussein, toen naar eigen zeggen nog maar 16 jaar oud, de dag na zijn vreselijke daad een nieuwe profielfoto publiceerde: zijn lange haren had hij geruild voor een kort kapsel. Was het een bewuste vermomming? Speurder hadden op de plaats van het delict een lange haar teruggevonden.

Asielzoeker die tiener verkrachtte en doodde gooide eerder studente van klif op Corfu
Maria Ladenburger. Foto: ISOPIX

Sindsdien postte hij echter verschillende nieuwe foto’s waarop hij poseerde als een gangster: met de haren strak naar achter, een joggingbroek en sneakers aan. Zijn laatste nieuwe foto verscheen zeven dagen voor zijn arrestatie.

De politie gaan er nu ook van uit dat Hussein zijn slachtoffer Maria moet kennen via haar vrijwilligerswerk met vluchtelingen, al is dat spoor nog niet uitgeklaard. Maar de familie van Maria blijft geloven in goede doelen: in een rouwbericht vraagt ze om een vrijwillige donatie.

De jonge dader bevindt zich nu in een jeugdgevangenis, daar moet hij nu zijn proces afwachten dat begin volgend jaar waarschijnlijk van start zal gaan.

“Maria is het slachtoffer van Merkels welkom”

In Duitsland is naar aanleiding van de zaak de kritiek op het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel weer opgelaaid. De bondskanselier heeft onlangs aangekondigd dat Duitsland geen limiet zal stellen op het aantal vluchtelingen dat het land opvangt, terwijl het land nu al instaat voor meer dan een miljoen vluchtelingen. Nochtans heeft de CSU, zusterpartij van Merkels CDU, herhaaldelijk opgeroepen om niet meer dan 200.000 migranten per jaar toe te laten.

LEES OOK Dochter (19) van hoge EU-functionaris verkracht en vermoord door minderjarige vluchteling

De nieuwe opkomende rechtse partij Alternative für Deutschland heeft de arrestatie van Hussein K. zelfs rechtstreeks aangegrepen om de gevaren van ongecontroleerde immigratie onder de aandacht te brengen. Ze noemen Maria een “slachtoffer van Merkels verwelkomingscultuur”. Ook het hoofd van de Bundespolizei heeft gezegd dat de dood van Maria had kunnen vermeden worden als het vluchtelingenbeleid van Merkel “niet zo laks” was geweest.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees