"Wellens in ‘t nieuw"

Waarom Tim Wellens drie keer per week naar de sauna gaat

Waarom Tim Wellens drie keer per week naar de sauna gaat

Tim Wellens rijdt dit seizoen voor het eerste de Strade Bianche. Foto: BELGA

‘Wellens in ‘t nieuw.’ Mocht het seizoen 2017 van Tim Wellens een eigen reclamecampagne krijgen, was dit een prima slogan. Voor het eerst de Tirreno en de Strade Bianche, voor het eerst de enige kopman in de Waalse klassiekers én gezonde aspiraties op ritwinst in de Tour.

Tim Wellens start zijn seizoen zoals de voorbije drie jaar met het duo Mallorca-Ruta Del Sol. Nadien verandert hij van planning en instelling. “Ik prefereer Parijs-Nice, maar met de Tirreno-Adriatico heb je de surplus ook te kunnen starten in de Strade Bianche.”

Ook in de Waalse klassiekers verandert er wat. De voorbije jaren was het kopmanschap in die wedstrijden verdeeld tussen Gallopin en Wellens. In 2017 focust de Fransman na drie jaar opnieuw op de kasseiklassiekers. “Ik word de enige kopman. Ik maak elk jaar een groot doel van de Waalse klassiekers, maar tot dusver draaide het steeds uit op een teleurstelling. Niet dat ik altijd slecht was. In de Amstel deed ik vorig jaar mee voor de zege.”

Met het solokopmanschap komt er ook meer druk op zijn schouders. “Ik heb liever geen druk, maar het hoort erbij. Ik heb veel contact met Nathan Kahan, de psycholoog van Lotto-Soudal.”

Zijn enige Ronde van Frankrijk (2015) tot dusver eindigde op een sisser. Zijn beste rituitslag was 76ste. “Ik had toen gewoon geen goede benen. Achteraf was ik wat gedegouteerd, maar ik heb de Tour nooit gehaat. Ik heb geleerd uit mijn fouten. Ik ga vooraf niet meer te hard trainen op hoogtestage.”

Wellens mikt opnieuw op een ritzege. “Ik richt mij op de etappes in het middengebergte zoals de Jura, waar vluchters voor de ritzege kunnen strijden. Een etappe zoals die van Van Avermaet.”

Ook de hitte in Zuid-Frankrijk nekte Wellens toen. “Ik werk eraan. Ik ga nu drie keer per week naar de sauna om mijn lichaam wat vertrouwd te maken met de hitte.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.