‘Slimme’ camera’s en zendertje moeten gestolen fietsen ‘flitsen’

Anpr-camera's gaan nu ook gestolen fietsen opsporen

Anpr-camera's gaan nu ook gestolen fietsen opsporen

Foto: Patrick Hattori

Mechelen -

Om de plaag tegen fietsdiefstallen in te dijken, zet Mechelen vanaf januari zijn ‘slimme’ camera’s in. Die worden vandaag voornamelijk gebruikt om snelheidsovertreders te pakken of inbrekers te betrappen. Maar binnenkort zullen de ANPR-camera’s ook fietsen kunnen opsporen die uitgerust zijn met een zendertje. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) is enthousiast. “Als het aantal diefstallen in Mechelen daalt, zal deze technologie overal toegepast worden.”

In ons land wordt jaarlijks voor zo’n 122 miljoen euro aan fietsen gestolen, goed voor 274 diefstallen per dag. Tegelijk is het een oud zeer dat politie en gerecht weinig prioriteit geven aan het opsporen van de daders en het terugvinden van de gestolen fietsen. Maar de technologie schiet nu te hulp.

Anpr-camera's gaan nu ook gestolen fietsen opsporen
Fietsers kunnen hun fiets uitrusten met een piepklein zendertje dat door de ANPR-camera’s herkend wordt. Foto: pvw

Mechelen – waar tijdens de eerste jaarhelft 333 fietsen werden gepikt – bijt de spits af. Inwoners kunnen er vanaf januari hun fiets beveiligen met een piepklein zendertje, kostprijs tussen de 10 en 25 euro. “In een eerste fase worden twintig ANPR-camera’s in het stadscentrum aangepast. Zodat ze telkens wanneer een fiets met zo’n zendertje passeert, een beeld maken”, aldus burgemeester Bart Somers (Open VLD).

Wordt de fiets in Mechelen gestolen en doet de eigenaar aangifte, dan gaat de politie in de databank van die slimme camera’s op zoek naar de laatst gemaakte beelden. “Met wat geluk hebben we dan een beeld van de fiets met daarop de dief, of een beeld van de bestelwagen waarin de gestolen fiets ligt, inclusief de nummerplaat. Zo heeft onze politie extra aanknopingspunten om de diefstal op te lossen.”

Anpr-camera's gaan nu ook gestolen fietsen opsporen
Foto: pvw

Somers wil op termijn de meer dan honderd Mechelse ANPR-camera’s met de nieuwe technologie uitrusten. En ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is enthousiast. “Als in Mechelen blijkt dat het aantal fietsdiefstallen fors daalt, lijkt het ons logisch dat we die technologie ook tot ver buiten Mechelen gaan gebruiken”, zegt zijn woordvoerder. En dat vindt ook de Fietsersbond. “Een forsere aanpak van fietsdiefstallen is absoluut nodig, nu meer mensen zich een duurdere fiets aanschaffen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS