Natuurpunt roept op: “Hang geen vetbolletjes op in plastic netje”

Natuurpunt roept op: “Hang geen vetbolletjes op in plastic netje”

Foto: ss

Natuurpunt zoekt een alternatief voor de voederbollen in plastic netjes die we in de winter in de tuin hangen. “Als de vogels als het vet en de zaadjes op hebben, blijft het netje meestal hangen of valt op grond. We zoeken daarom een ander, ecologisch, alternatief”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Het was de Limburgse afvalkunstenaar Toon Eerdekens die Natuurpunt Limburg contacteerde om het probleem aan te kaarten. Hij vond het vreemd dat die vetbollen nog altijd in plastic netjes worden verpakt, terwijl er alternatieven voor moeten bestaan.

“Die netjes blijven inderdaad vaak hangen of vallen op grond en worden niet opgeruimd. Of er blijven af en toe vogeltjes in vasthaken met hun pootjes. Daarom hebben we beslist om de voederbollen die wij in onze winkels verkopen, anders te verpakken. We zullen daarvoor contact opnemen met onze leverancier Vivara in Nederland die de voederbollen aanlevert en kijken welke alternatieven die we kunnen aanbieden”, zegt Moeremans.

“Alternatieven zijn onder meer metalen houders waarin je die bollen zonder een netje kan steken. We bekijken ook of er andere materialen gebruikt kunnen worden die wel biologisch afbreekbaar zijn”, zegt Natuurpunt.

Vivara, specialist in natuurbeschermingsproducten, heeft een waaier aan alternatieven om vogels te voederen in de winter, zo blijkt. Van vetbollen of vetbolkransen zonder plastic netje tot pindacakes met meelwormen of zelfs vogeltaarten.

Natuurpunt roept op: “Hang geen vetbolletjes op in plastic netje”

Vorig jaar was er al de discussie of we vogels wel moeten bijvoederen in de winter. “Als het echt winter wordt, zeker wel”, zegt Moeremans. “Vetbollen zijn nuttig, maar pinda’s bijvoorbeeld zijn minstens even belangrijk.”

Vogelbescherming Vlaanderen is ook voor. Maar niet het hele jaar door. “Stop met het voederen van vogels als de winter voorbij is”, zo luidt het.

“Tijdens de broedperiode moeten vogels voldoende voedsel vinden in de natuur. Het is beter om daar voor te zorgen in de tuin, dan de dieren te blijven voederen met vetbollen en ander kunstmatig voedsel. Want dat is ook slecht voor de jongen van de vogels.”

Corrigeer

MEER NIEUWS