Euro 2020 met grote trom voorgesteld

Nog geen stadion maar wel al een logo voor EK in Brussel

De Europese Voetbalbond UEFA en het Brussels organisatiecomité voor Euro 2020 hebben woensdag in het Brusselse stadhuis hun logo voorgesteld en “daarmee de aanloop naar Euro 2020 op gang getrapt”. “We waren met Brussel al pioniers voor Euro 2000, dat zijn we nu opnieuw voor Euro 2020”, was de voorzitter van het Brussels organisatiecomité Alain Courtois trots.

“We zijn fier dat Brussel tot de dertien steden behoort voor dit Europees Kampioenschap, verspreid over dertien steden in verschillende landen”, opende Brussels burgemeester Yvan Mayeur. “België en Brussel in het bijzonder, hebben een grote staat van dienst in het voetbal en daarom is het voor mij vanzelfsprekend dat de aftrap van Euro 2020 in Brussel plaatsvindt.”

Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën en Begroting, beaamde: “We willen het beste van Brussel laten zien aan Europa en een infrastructuur neerzetten waar toekomstige generaties van kunnen profiteren. We willen dat overigens niet enkel met Euro 2020. We dromen eveneens van de organisatie van een WK atletiek of waarom niet nog eens een Tourstart naar Brussel halen?”

“Steeds een voorbeeld voor andere speelsteden”

De UEFA was in Brussel vertegenwoordigd door vicevoorzitter Michael van Praag. “Meteen na de lancering van ons idee om het EK in heel Europa te organiseren, sprong de kandidatuur van Brussel eruit”, aldus de Nederlander. “Ondanks het feit dat het Eurostadion er nog niet is, was het steeds een voorbeeld voor andere speelsteden.”

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin sprak in een videoboodschap nog eens zijn dank voor Brussel uit. “We zijn ervan overtuigd dat de voorbereidingen voortreffelijk verlopen en er voor Brussel een belangrijke rol is weggelegd in het succes van het toernooi.”

Alain Courtois, voorzitter van het Brussels organisatiecomité, benadrukte ten slotte het pionierswerk van de stad Brussel. “Ik moet zeggen dat dit voor mij een emotioneel moment is, twintig jaar na een uiterst succesvol Euro 2000 organiseren we opnieuw mee een EK voetbal. We waren in 1995 al pioniers door de organisatie van het EK, samen met Nederland, voor het eerst als een duo-organisatie te bepleiten. We hebben daar nadien, zowel op EK’s (Oostenrijk en Zwitserland in 2008 en Polen en Oekraïne in 2012, red.) als op WK’s (Japan en Zuid-Korea in 2002, red.), al veel navolging op gekregen. Ook nu horen we opnieuw bij de grondleggers van het idee van een EK in dertien verschillende steden. Vandaag openen we als eerste speelstad onze eigen website met het oog op het EK en trappen we daarmee de aanloop naar Euro 2020 op gang.”

Nog geen stadion maar wel al een logo voor EK in Brussel
Foto: BELGA
Nog geen stadion maar wel al een logo voor EK in Brussel
Foto: AP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen