Kinesitherapeuten verwerpen honoraria-voorstellen Riziv: “Wij zijn geen veredelde masseurs”

Kinesitherapeuten verwerpen honoraria-voorstellen Riziv: “Wij zijn geen veredelde masseurs”

Themabeeld. Foto: BDW

Brussel -

Axxon, de beroepsvereniging van kinesitherapeuten, weigert om de ontwerptekst over een nieuwe conventie met het Riziv te ondertekenen. Voorzitter Peter Bruynooghe wijst de ziekenfondsen met de vinger. “De mutualiteiten hebben geen respect voor het beroep van kinesitherapeut”, meent hij.

De kinesitherapeuten vragen onder meer een groter budget, een hoger honorarium en een hogere verplaatsingsvergoeding voor huisbezoeken. Daar werd binnen de overeenkomstencommissie van het Riziv al enkele weken over onderhandeld, maar dat overleg zit volgens Axxon “muurvast”.

Vooral de ziekenfondsen moeten het daarbij ontgelden. “Alle door Axxon geformuleerde voorstellen van aanpassing van de overeenkomst zijn de voorbije vergaderingen van tafel geveegd door de ziekenfondsen. Die hebben zelf geen enkel nieuw element aangebracht in het overleg”, luidt het.

Volgens Bruynooghe hebben de ziekenfondsen “geen respect voor het beroep van kinesitherapeut”. “Wij zijn niet meer de veredelde masseurs van 30 jaar geleden, maar wel therapeuten met vijf jaar academische opleiding achter de rug”, klinkt het.

Bruynooghe legt de bal in het kamp van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en het Riziv, die nu met een voorstel moeten komen om de kinesisten te overtuigen. Om tot een conventie-akkoord te komen, moet 60 procent van de kinesisten zijn of haar fiat geven, “maar er zal heel wat meer op tafel moeten komen om dat te bereiken”, besluit Bruynooghe.

Volgens het kabinet De Block “bekijkt de minister nu samen met de administratie wat de verdere mogelijkheden zijn”.

Corrigeer

NIEUWS