Werkzoekenden helpen elkaar met eigen Wikipedia

Leuven -

Co-Searching, de Leuvense vzw die sinds maart 2015 werkzoekenden samenbrengt om uit elkaars ervaringen te leren, lanceerde deze week een online kennisdatabank.

Werkwiki, zo heet het onlineplatform dat Co-Searching onlangs online zette. Werkwiki bevat tal van sollicitatietips. Het vernieuwende eraan is dat de tips niet van HR-experten komen, maar van werkzoekenden zelf. De input van Werkwiki is namelijk gebaseerd op gratis workshops waarin werkzoekenden hun sollicitaties met elkaar bespreken.

“We kregen steeds vaker de vraag – zowel van de deelnemers als van mensen die gewoon nieuwsgierig waren – om hun samenvattingen van de workshops te bezorgen”, zegt de Leuvense bedenker Bram Oers. “Toen is het idee van Werkwiki gegroeid.”

Wikipedia achterna

De website, die ontwikkeld werd door Brams broer Wim, staat nog in de kinderschoenen. Elke maand zal het worden aangevuld met een tweetal pagina’s. “We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het schrijven”, zegt Oers.

“In een volgende fase komt er een zoekmachine en creëren we meer linken tussen de pagina’s. De bedoeling is om één geïntegreerde kennisdatabank te maken. In een nog later stadium willen we dat het meer Wikipedia-achtig wordt. Dat mensen opmerkingen kunnen toevoegen en vragen stellen waarop iedereen kan antwoorden. Zodat er echte interactie ontstaat.”

Het idee achter Werkwiki is dat van peer-learning. “Werkzoekenden weten eigenlijk al best wat, maar niemand weet alles. De ene is goed in brieven schrijven, de andere in netwerken. Samen hebben we alle expertise.”

De Co-Searching-workshops vinden plaats in Leuven, Gent en Antwerpen. In Gent, waar de vzw subsidies krijgt van de stadsbeleidsgroep ‘Gent, Stad in Werking’ (GSIW), heeft ze een professionele werking uitgebouwd. Daar trekken de wekelijkse workshops telkens ongeveer zes deelnemers aan. Het aantal deelnemers aan de Leuvense en Antwerpse workshops, die nog volledig vrijwillig worden georganiseerd, bedraagt gemiddeld drie.

“We zijn op zoek naar een andere aanpak in het Leuvense”, zegt Bram. ”We gaan misschien samenwerken met het OCMW en het volwassenenonderwijs, zodat we meer werkzoekenden kunnen bereiken.”

Behalve Bram en Wim, heeft Co-Searching nog drie andere medewerkers. Medeoprichter Marlies Deforche staat aan het roer in Antwerpen en in Gent wordt Co-Searching gedragen door Annelies De Tender, projectcoördinator, en medeoprichter Jan Verdée, adviseur en netwerker. “De twee andere medeoprichters, Jeroen Deforche en Thomas Seberechts, zijn weggevallen omdat ze werk vonden.”

Corrigeer

NIEUWS