‘Zwarte weduwe’ Malika El Aroud vrijgelaten

Ze wordt nog altijd de moeder van alle ronselaars genoemd en gooide werkelijk alle middelen in de strijd om haar doel te bereiken. Op straat droeg ze een boerka, maar thuis liep ze luchtig gekleed. Om jongeren te kunnen verleiden en ze gemakkelijker te overtuigen om naar de heilige oorlog te trekken, zo werd in speurderskringen gezegd. In 2010 werd ze daarvoor tot 8 jaar cel veroordeeld. Nu is ‘de zwarte weduwe’ vrijgelaten.

Malika El Aroud , ook wel ‘mama van Al Qaida in Europa’ genoemd, is de weduwe van Abdessatar Dhamane. Hij was één van de twee mannen die een zelfmoordaanslag pleegden op commandant Achmed Sjah Massoed, twee dagen voor de aanslagen op 11 september 2001.

Ze deden zich voor als journalist en cameraman. Op het moment dat ze Massoed wilden interviewen in zijn tent, ontplofte een bom.

Malika werd ervan verdacht dat ze haar man hielp, maar werd in 2003 vrijgesproken. In 2007 kreeg ze in Zwitserland zes maanden met uitstel wegens aanzetten tot haat op haar websites en lidmaatschap van een criminele organisatie. Samen met haar tweede Tunesische echtgenoot lokte ze via de websites minbar-sos.com en ribaat.org, maar ook via persoonlijke contacten in het Brusselse, jonge mannen voor de jihad in Afghanistan.

Malika werd beschouwd als de leider van het Belgische netwerk rond Al-Qaida. Van ISIS was nog geen sprake. Ze was ook bevriend met Nizar Trabelsi , de terrorist die intussen aan de VS is uitgeleverd omdat hij plannen had voor een aanslag op de militaire basis van Kleine Brogel waar Amerikaanse kernwapens liggen.

Geboren verleidster

El Aroud stond bekend als een geboren verleidster en hield er in haar jeugdjaren een vrij losbandig leven op na van ‘seks, drugs en rock and roll’. En foute mannen. Tot ze zich bekeerde tot de islam en al snel in fundamentalistisch vaarwater terecht kwam. “Het maakte van mij een beter mens”, zei ze ooit in een van haar weinige interviews die ze ooit gaf.

Eerst huwde ze met de extremist Abdessatar Dhamane die in opdracht van Osama Bin Laden verzetsleider Ahmed Shah Massoud doodde. Malika was daar fier op.

Daarna huwde ze Moez Garsalloui. Hij gaf trainingskampen in Pakistan en Afghanistan, terwijl Maliki de jihad voerde op internet. Daarvoor werden ze ook uitgewezen in Zwitserland, waarna ze terug in ons land terechtkwamen.

In 2010 werd ze hier tot 8 jaar cel veroordeeld als spilfiguur in een terroristisch netwerk.

“Mevrouw El Aroud zit zodanig fanatiek vastgeroest in haar eigen logica dat het soms een ziektebeeld lijkt. Andere beschuldigden op dit proces hebben openlijk twijfels geuit over de mentale gezondheid van Malika. Persoonlijk vind ik ook dat ze psychiatrische hulp nodig heeft, maar ze weigert zich te laten onderzoeken”, verklaarde rechter Pierre Hendrickx bij haar veroordeling.

Het federale parket was het netwerk op het spoor gekomen toen bij huiszoekingen bestanden met namen en adressen van verdachten werden gevonden. En e-mailverkeer over aanslagen. Maar liefst 242 speurders en leden van de speciale eenheden werden ingezet op de bende op te rollen.

Malika El Aroud, een Belgische van Marokkaanse afkomst, is volgens RTL-TVI in alle stilte vrijgelaten uit de gevangenis van Lantin. Ze heeft haar straf tot de laatste dag uitgezeten aangezien ze voor haar veroordeling al tweej aar in voorarrest had gezeten.

Het parket heeft de vrijlating nog niet officieel bevestigd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees