VN wil beschermingsmacht om genocide te voorkomen

“Zuid-Soedan staat aan de vooravond van etnische burgeroorlog”

“Zuid-Soedan staat aan de vooravond van etnische burgeroorlog”

Foto: AFP

De internationale gemeenschap moet onmiddellijk de geplande regionale beschermingsmacht van 4.000 manschappen ontplooien in Zuid-Soedan om een genocide zoals in Rwanda te voorkomen. “Zuid-Soedan staat aan de vooravond van een etnische burgeroorlog, die de hele regio kan destabiliseren”, zei Yasmin Sooka, hoofd van de VN-Mensenrechtencommissie woensdag tijdens een spoedvergadering van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Sooka, die samen met twee andere experten een bezoek bracht aan Zuid-Soedan, refereert naar de volkerenmoord op de 800.000 tutsi’s en gematigde hutu’s door hutu-extremisten in Rwanda in 1994.

De geplande regionale beschermingsmacht, die door de VN-Veiligheidsraad is goedgekeurd, moet dringend versterking bieden aan de 13.500 manschappen van de VN-vredesmissie in Zuid-Soedan (UNMISS). Zuid-Soedan is in de greep van een burgeroorlog sinds de machtsstrijd tussen president Salva Kiir en zijn gewezen vicepresident Riek Machar in december 2013 ontbrandde in een gewapend conflict. Tienduizenden mensen werden gedood en drie miljoen anderen raakten ontheemd.

Het conflict is nu ook overgewaaid naar regio’s, die tot dusver vreedzaam waren. Ze rapporteerde een groeiende etnische polarisering en zei dat “een gestaag proces van etnische zuivering” in sommige gebieden al aan de gang lijkt.

De VN-experte wees op het massaal gebruik van verkrachting als oorlogswapen en van etnische zuivering, en beschreef de aard van groepsverkrachtingen als... “kortom er zijn te weinig woorden om de gruwel te beschrijven”.

In VN-opvangkampen voor vluchtelingen in de hoofdstad Juba is 70 procent van de vrouwen verkracht sinds het conflict losbarstte, het merendeel onder hen door de politie of soldaten, zei Sooka. Een aantal van hen werd in juli verkracht voor de ogen van blauwhelmen, die hen hadden moeten beschermen, voegde ze eraan toe.

Sooka vordert een grondig onderzoek naar schendingen van de mensenrechten om bewijzen te verzamelen tegen de daders.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees