Amerikaanse Centrale Bank verhoogt rente voor het eerst in een jaar

Amerikaanse Centrale Bank verhoogt rente voor het eerst in een jaar

Voorzitster Janet Yellen van de Amerikaanse Centrale Bank. Foto: REUTERS

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft woensdag de rente met 0,25 procent verhoogd. Het is voor het eerst sinds december vorig jaar dat de Fed tot een renteverhoging overgaat. Het is bovendien pas de tweede renteverhoging sinds 2006.

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten wordt met een kwart procentpunt opgeschroefd naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. Volgens de Fed werd het besluit om de rente te verhogen unaniem genomen door het beleidsbepalende comité.

De maatregel was algemeen verwacht op de financiële markten. De centrale bank had eerder al aangegeven dat een renteverhoging voor het einde van het jaar waarschijnlijk was wegens het duidelijke herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de aantrekkende economie.

De Fed verwacht in 2017 nog drie renteverhogingen van telkens 0,25 procent te kunnen doen. De centrale bank stelde dat de inflatieverwachtingen duidelijk zijn toegenomen en dat de arbeidsmarkt verder verbeterd.

De Amerikaanse centrale bank stelde woensdag ook nog de groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie lichtjes bij. Voortaan wordt er gerekend op een groei met 2,1 procent in 2017. Drie maanden geleden werd nog een groei van 2,0 procent voorspeld.

Corrigeer

MEER NIEUWS